Sivas’ta Ahilik Kültürü Haftası düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Temsili şed kuşatma töreninde ahilik geleneğine göre kalfalara ustalık töreni yapılırken, ayıplı mal satan esnaflarda cezalandırıldı. Tören sonrası ise 5 bin kişilik etli pilav ve ayran ikram edildi.

Ahilik kutlamaları ilk olarak Ahilik Geleneğinin mimarı olarak bilinen Emir Türbesi önünde başladı. Yapılan duanın ardından daha sonra il protokolü ve katılımcılar, Sivas Belediyesi Mehteran Bölüğü ve eşliğinde oluşturulan kortejle Kent Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş, Atatürk Kongre Binası'nın yanındaki alana gelinmesiyle son buldu.

Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) organizasyonunda kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla düzenlenen Ahilik Haftası Kutlamaları Kongre Müzesi önünde devam etti.

Müze Bahçesi’nde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine bağlı mesleki odaların oluşturduğu stantların bulunduğu alandaki törene; Vali Vekili Ömer Kalaylı, Milletvekili Hilmi Bilgin, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal ile il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Mehter takımının gösterisinin ardından konuşan SESOB Başkanı Beşir Köksal, “Ahilik, birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurdur. Türklerin Anadolu’da bin yıldan beri yaşamaları ‘Ahilik’ sayesinde olmuştur. Ahilik, din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Zengin, fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak, üretmek alın teri ile kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır.” dedi.

“7 asır evvel Anadolu medeniyetlerinin bizlere bıraktığı en önemli miraslardan birisi ahilik felsefesidir.” diyen Köksal, “Bizler bu değerli mirası asırların şartlarına uygun ve daha da güçlendirerek yüceltmişsek ne mutlu bizlere, yok aksine ihmallerle zamanı harcamışsak önce manevi bir iflasa sürüklenmişiz demektir.” diye konuştu.

Halk oyunları gösterisinin ardından Tiyatro ekibi tarafından temsili olarak şed kuşatma töreni düzenlendi. Törende ustalığı hak eden kalfaya dualarla ustalığa terfi ederken, ayıplı mal satan esnafta cezalandırıldı.

Bu sene yılın ahisi seçilen Belediye Başkanı Sami Aydın ile İbrahim Argut’a SESOB Başkanı Beşir Köksal ve Vali Vekili Ömer Kalaylı tarafından kalpak ile kaftan giydirilerek plaket takdim edildi.

Ahilik kaftanı giyen Belediye Başkanı Sami Aydın “Temsili Şed kuşatma töreninde yansıtıldığı gibi eğer esnaflar böyle eğitimden geçiyorsa, onlara her şeyinizi emanet edebilirsiniz ve şimdi kamuoyuna yansıdığı şekliyle dolandırıcılık gibi şeyler olmazdı, toplumda bir yozlaşma var ama özümüze dönmek için önümüze çok fırsatlar çıkıyor. Bende ahilik ruhuyla hareket etmeye ve öyle yaşamaya gayret göstereceğimi belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

Daha sonra ise en iyi bayan esnaf girişimcisi Mine Karayurt, yılın en iyi erkek esnaf girişimcisi Osman Kuru’ ya ödüllerinin verildiği törende Odalara mensup esnaflar ahilik yemini ederek belge aldı.

Ahilik Haftası kutlamaları etli pilav ve ayran ikramıyla son buldu. Protokol üyeleri de kazan başına geçerek vatandaşlara pilav dağıttı.