Akaryakıt sektörü otoritesi EPDK, tavan fiyat uygulamasını yeniden başlatıyor. Resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek karar neticesinde pompa fiyatında 9-10 kuruş/litre mertebesinde indirime gidilmesi bekleniyor.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde alınan tavan fiyat kararına yönelik basın açıklaması yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"Kurumumuz bugünkü kurul toplantısında, dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen fiyat metedolojisine uymamaları nedeniyle, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu ilgili hükümleri gereğince tavan fiyat uygulama kararı almıştır. Alınan karar Resmi Gazete yayımlanmasına müteakip yürürlüğe girecektir. Kurul kararı gereği benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 34 kuruş/litre, motorinde ise rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 37 kuruş/litre olarak sınırlandırılmıştır. Bu şekilde pompa fiyatında 9-10 kuruş/litre mertebesinde indirim oluşmaktadır."

Açıklamada görüşlerini dile getiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, fiyatlardaki artış konusunda şirketleri sorumlu tuttu. Dağıtım şirketlerinden defaten metedolojiye uyulması hususunda hassasiyet gösterilmesini istemelerine rağmen, son günlerde dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen metedolojinin dışına çıkarak kar marjlarını arttırdıklarını tespit ettiklerini aktaran Yılmaz, "Serbest piyasa diye dağıtım şirketlerinin makul olmayan kar oranlarının tüketiciye yansıtmalarına müsaade edemeyiz. Bu nedenle tavan fiyat kararı almak zorunda kaldık." dedi.

EPDK, daha önce de 2 kez tavan fiyat uygulamasına gitmişti. Yılmaz, "Tüketiciye korumaya yönelik bu tip karaları almak zorundayız ve bu da bizim yasal görevimiz. Akaryakıt fiyatlarındaki 1 kuruşluk farkın tüketici için toplamda neye karşılık geldiğini biliyoruz." ifadesini kullandı. Akaryakıtın litre fiyatındaki 10 kuruşluk indirim, 50 litre depolu bir aracın sahibine 5 lira olarak yansıyor.