Kuruluşunun üzerinden henüz bir yıl geçen Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu, kendisine bağlı 20 sendikayla 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkma kararı aldı. Aksiyon İş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Türkiye’nin farklı bölgelerinde belirlenen 10 büyük şehirde meydanlarda gerçekleştireceği etkinliklerle kutlayacak.

Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk ve Cihan Sendikalar Konfederasyonu Genel Bakanı Naci Haliloğlu, birlikte Taksim Meydanı’nda olacaklarını duyurdu. Yazılı bir açıklama yapan iki kuruluş, konfederasyonların diğer yöneticilerinin ise diğer büyük şehirlerdeki etkinliklere katılacağını bildirdi.


Açıklamaya göre etkinlikler, saat 9:00’da Atatürk anıtlarına çelenk konulup iş kazalarında hayatını kaybeden emekçiler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayacak. İlk törenin ardından, etkinlikler birbirinden ilginç ve anlamlı eylemlerle devam edecek.

Açıklamada ayrıca şu bilgiler paylaşıldı: "İşçiler bugüne kadar medeni yöntemlerle seslerini duyuramadıkları siyasi iktidar ve patronlara ilkel yöntemlerle haber göndermeyi deneyecek." Bu amaçla hem özgürlüğün sembolü olan hem de eskiden haberci olarak kullanılan güvercinler uçurulacak, ateş yakıp dumanla iletişim kurulmaya çalışılacak. İşçiler, hükümetin torba yasalar çıkararak çalışanların haklarını nasıl gasp ettiğini anlatmak için de başlarına torba geçirecek. Daha sonra Aksiyon İş yöneticileri, kısa bir basın açıklaması yapacak. Basın açıklamasının ardından, işçiler haksızlıklara, hukuksuzluklara, işçiyi mağdur eden politikalara karşı düdüklü protesto gerçekleştirip, karşı çıktıkları her bir uygulama için balon patlatarak yanlışlarından dönmezse iktidar balonunun da böyle patlayacağı mesajı verecekler. Şenlik havasında devam edecek kutlamalar, işçilerin yöresel halk oyunları ekipleriyle birlikte meydanda halaylar çekip türküler söylemesiyle devam edecek. Aksiyon İş’in 1 Mayıs etkinlikleri, eylem meydanının temizlenmesiyle sona erecek. Aksiyon İş ayrıca 1 Mayıs vesilesiyle şehit işçilerin geride kalan yakınlarına sahip çıkmak amacıyla “Şehit Emekçiye Dua, Ailesine Vefa” adlı bağış kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında sendika üyeleri, şehit işçilerin ailelerine yardımlarda bulunacak. Aksiyon İş yöneticileri, diğer sendikaları da mağdur ailelere karşı daha duyarlı olmaya ve benzer kampanyalar düzenlemeye çağırdı. Aksiyon İş, 1 Mayıs akşamı da Twitter üzerinden Hashtag kampanyası yapacak. @Aksiyonisci Hashtag’ından çalışma hayatının sorunları ve işçilerin talepleri dile getirilecek, görüş, eleştiri ve yorumlar paylaşılacak."

KRİTİK UYARI: PROVOKASYONLARA DİKKAT!

Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Vedat Öztürk de açıklamasında 1 Mayıs kutlamaları sırasında yaşanabilecek provokasyonlara karşı işçileri uyardı. Türkiye’de her zaman çatışma, kargaşa ve sokak olaylarından beslenenler bulunduğuna dikkat çeken Öztürk, şunları söyledi: "Emekçi kardeşlerimiz, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü ülkemizin her yerinde meydanlarda kutlama hakkına sahiptir. Ama ne yazık ki işçinin sesini duyurmak için önemli bir fırsata olan bu tür kitlesel buluşmalar, kavgadan, kaostan nemalananların iştahını kabartıyor. Gemilerini kan seylaplarında yüzdürmek isteyenlerin, geçmiş yıllarda sokakları nasıl karıştırdığını, insanlarımızı nasıl birbirine düşürdüğünü biliyoruz. 1 Mayıs 1977’de yaşanan ve maalesef 34 kardeşimizin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan karanlık olay hala hafızalarımızda. Hatta o kadar uzağa gitmeye de gerek yok. Bakın, daha geçtiğimiz günlerde İstanbul’da güpegündüz adliye basılıp bir Savcımız şehit edildi. Akabinde Ağrı’da şaibeli bir terör olayı yaşadık. Türkiye 7 Haziran’da önemli bir seçime giderken yaşanan bu tür olaylar, sıradan vakalar değildir. Hangi karanlık odakların, hangi çıkar gruplarının, hatta hangi istihbarat örgütlerinin parmağı olduğunu bilmiyoruz. Böyle bir atmosferde emekçiler 1 Mayıs’ı kutlayacak. İşçi kardeşlerimizin haklı taleplerinin istenmeyen olaylarla gölgelenmemesi için çok dikkatli olmaları lazım. Aralarına bilmedikleri insanları almasınlar. Kalabalıkları taşkınlıklara sürüklemek isteyenlere itibar etmesinler. Böyle kişileri, güvenlik güçlerine teslimi etsinler."

Aksiyon İş olarak İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere, 10 büyükşehirde emekçilerle omuz omuza meydanlarda buluşacaklarını belirten Vedat Öztürk, “Biz sağduyulu bir şekilde demokratik hakkımızı kullanarak sorunlarımızı, taleplerimizi dile getireceğiz. Bu yılki ana temamız, “özgürlük, demokrasi ve adalet” olacak. Çünkü hukukun işlemediği, özgürlüklerin kısıtlandığı, demokrasinin askıya alındığı bir yerde işimizi, aşımızı, ekmeğimizi de koruyamayız. O nedenle biz bütün bu değerlere sahip çıkmak zorundayız.” diye konuştu.