Almanya'da yurtdışında keyifli geçen bir tatilin, yüklü bir cep telefonu faturasıyla hüsrana dönüşebileceği konusunda vatandaşlar uyarıldı. Berlin Tüketiciler Merkezi, tatillerini Türkiye’de geçirecek vatandaşları, 'etno tarifeler' konusunda dikkatli davranmaya çağırdı. Berlin Tüketiciler Merkezi tüketicilerin tatildeyken de internette dolaşmak, sosyal medya platformlarında paylaşımlarda bulunmak, e-mail göndermek ve banka hesaplarını gözden geçirmek gibi alışkanlık ve ihtiyaçlarını tatildeyken de sürdürmek istediğini; ancak internet kullanımı için sabit ücret avantajı sunan telefon tarifelerinin Almanya dışında da kullanılması halinde faturanın el yakabileceğini bildirdi.

“Cep telefonlarının dikkatsizce kullanılması yüksek meblağda faturalara ve yüksek tarifeler üzerinden ücretlendirmeye yol açabileceği gibi verilerin kötüye kullanılmasına da sebebiyet verebilir.” uyarısında bulunan Berlin Tüketiciler Merkezi aynı durumun Türkiye veya Rusya için özel tarifeler sunan ve etno cep telefonu operatörleri olarak adlandırılan operatörler için de geçerli olduğunu duyurdu.

Berlin Tüketici Merkezi Göçmenler ve Dijital Pazarlarda Tüketici Hakları Projesi’nin yöneticisi Çiçek Bacık "Bazı cep telefonu tarifeleri, tatildeyken akıllı telefonlarını sık kullanan cep telefonu kullanıcılarının belirlenen veri kotasını aşması durumunda, kullanıcılara sormadan ücretli veri paketi abonelikleri yapabiliyor." dedi ve bazı durumlarda daha yüksek tarifeler üzerinden ücretlendirme yapılmasının bile söz konusu olabileceğine işaret etti. Bazı tüketicilerin karşılaştıkları sorunu sessizce kabul ettiklerine değinen ve bu gibi durumlarda sessiz kalmanın doğru olmadığına dikkat çekerek değişik kentlerde yerleşik Tüketici Merkezleri’ne danışılması gerektiğini belirten Bacık, internette dolaşırken de kişisel verilerin düşüncesizce kullanılabileceğini hatırlattı.

Bacık, "Otellerdeki güvenilir olmayan kablosuz ağlar yoluyla banka hesabını kontrol eden veya kredi kartıyla internet üzerinden uçak bileti satın alan kişiler, bu hassas verilerin ele geçirilmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor." şeklinde konuştu. Yönetici Çiçek Bacık "Aynı şekilde internet üzerinden sohbet etmek, Twitter'a girmek ve uygulama indirmek de güvenli değil. Kişisel veriler, web sayfası işletmecilerinin sayfalarına yerleştirdikleri özel analiz programları (web analizleri) yoluyla toplanıp üçüncü kişilere iletiliyor. Bu durum, sadece can sıkıcı bir reklam bombardımanı ile karşı karşıya kalmamıza değil, aynı zamanda kişisel bilgilerimizin yanlış kişilerin eline geçmesine de neden olabilir." uyarısında bulundu.

Öte yandan, Berlin Tüketiciler Merkezi Dijital Piyasalarda Göçmenler ve Tüketicilerin Korunması Projesi kapsamında göçmenler, dijital piyasalardaki tüketici hakları ile piyasa arzları üzerine bilgilendiriliyor ve bilinçlendiriliyor. Proje, maddi olarak Federal Adalet ve Tüketicileri Koruma Bakanlığı tarafından destekleniyor.