Almanya’nın en uzun soluklu grevi olarak ülke tarihine geçen makinist grevlerinin ekonomiye ve sosyal hayata verdiği zararlar gündemdeyken bir grev haberi de anaokulu çalışanlarından geldi. Anaokulu eğitimcilerinin yüzde 93’ü yarından itibaren greve gitme kararı aldı. Ver.di Sendikası Başkanı Frank Bsirske, “Bu, süresi belirsiz bir grev olacak.” dedi.

Alman demiryolu tarihinin en uzun süren makinistler grevi, ülkede günlük hayatı felç etmeye devam ediyor. Cumartesi gününe kadar sürecek olan grevin son bulması için dün ‘yeni bir teklif hazırladıklarını’ söyleyen Alman Demiryolları (DB) Başkanı Rüdiger Grube’nin açıklamaları da grevi sonlandırmaya yetmedi.

Aksine, Deutschland Radio’ya konuşan GDL Başkanı Claus Weselsky, demiryolu şirketinin teklifini medya üzerinden değil, yazılı olarak aldıkları takdirde değerlendireceklerini açıkladı. DB tarafından yapılan açıklamada tüm uzun mesafeli trenlerin yaklaşık üçte ikisi, bölgesel trenlerin ise üçte biri iptal edildi. Alternatif seferler oluşturmaya çalışan DB, yolcuları, işlemde olan trenleri kullanmaları için teşvik ediyor. Demiryolu şirketi, özellikle doğu bölgesinde ki Halle, Leipzig ve Dresden gibi şehirlerde trenlerin sadece yüzde 15’nin çalıştığını haber verdi.

Ayrıca, grevler nedeniyle milyonlarca insan bir anda direksiyon arkasına geçmesi, yolda kilometrelerce kuyrukların oluşmasına yol açtı. En son, DB’nin toplu sözleşme görüşmelerinde maaşlara iki kademeli olarak yüzde 4,7’lik zam ve bir kereye mahsus bin Euro ödeme yapma teklifini GDL yeterli bulmamıştı.

ANAOKULU EĞİTİMCİLERİ DE GREVE GİDECEKLER

Makinistlerin yanı sıra Almanya’da haftalardır daha yüksek maaş için mücadele eden anaokulu eğitimcilerinin yüzde 93’ü yarından itibaren greve gitme kararı aldı. Grevin yarın başlayıp gittikçe ülke genelinde yayılacağını bildiren Ver.di Başkanı Frank Bsirske, “Bu, süresi belirsiz bir grev olacak. Trenle başlayıp devamlı daha fazla kuruluşları aramıza katacağız.” açıklamasını yaptı. Ayrıca, grev yüzünden etkilenen ebeveynleri de zamanında bildireceklerini, hatta onları da greve katılmalarını istediklerini dile getirdi. Geçen hafta sendika, ülke genelinde çalışan iki yüz 40 bin eğitimci ve sosyal isçiler için istenilen maaşa zam yapılması konusunda anlaşamadıklarını açıklamıştı.