Almanya’da belediyelerin sosyal giderleri 78 milyar Euro’ya ulaştı. Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına göre belediyeler sosyal giderlere bütçelerinin yarısını ayırıyor. Bazı belediyelerde ise bu oran yüzde 58’e ulaşmış durumda. Federal ve eyalet düzeyinde hükümetlerin bu duruma el atması gerektiğine dikkat çeken vakıf, Federal düzeyin, işsizlik parası 'Hartz IV' alanlara yapılan kira yardımlarını üstlenmesini önerdi.

Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında yapılan Büyük Koalisyon Anlaşması’nda belediyelerin yükünü azaltma konusu da dahil edilmiş, 2018 yılından sonra her yıl 5 milyar Euro’luk destek dile getirilmişti. Ancak şimdiye kadar bunun ne şekilde gerçekleşeceği konusu netleşmiş değil. Bertelsmann Vakfı’nın raporunda belediyelerin sosyal gider oranının eyaletlere göre farklılık gösterdiğine dikkat çekildi. Bu konuda en çok Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki belediyeler etkilendi. En az etkilenen belediyeler ise Baden-Württemberg’dekiler oldu.

Batıda Duisburg, doğuda ise Eisenach bütçesinin yarısını sosyal giderlere ayırıyor. Flensburg’da ise bu oran yüzde 58’e ulaştı. Vakfa göre özellikle borçları çok yüksek belediyelerin desteğe ihtiyacı var. Sosyal gelirlerin düşük olması, yapılması gereken yatırımların ertelenmesi, diğer taraftan ise sosyal giderlerin artması bu belediyeleri zor durumda bırakıyor.