TÜTEV Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜTEVSİAD), Taipei-Tayvan Ekonomi ve Kültür Misyonu ve Tayvan Kültür Derneği temsilcilerini 'Türkiye-Tayvan Sanayi Ve Ticaret Buluşması' programı kapsamında Ankaralı iş adamlarıyla buluşturdu. Ostim ve İvedik Organize Sanayi Bölgeleri’nde faaliyet gösteren sanayici ve iş adamlarının yoğun ilgi gösterdiği programda derneğin yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu. Programa Taipei-Tayvan Ekonomi ve Kültür Misyonu adına Ticaret Ateşesi Philip J.P. Fan, yardımcıları Maggie H.N. Lee, Kübra Harput, Tayvan Kültür Derneği Başkanı Prof. Dr. Kemal Besler, Genel Sekreter Harun Yaşar, Yang Xiaotong katıldı.

Program, Yang Xiaotong’un canlı piyano resitali eşliğinde, kokteyl ile başladı. Bayan Xiaotong’un, ünlü sanatçıların eserlerinden oluşan dinletisini tamamlamasının ardından sunuşlara geçildi. TÜTEVSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Açıkgöz, dernek faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgiler verdi. Açıkgöz, TÜTEVSİAD’ın girişimcilik, yüksek teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına vermiş olduğu desteklerle birlikte, sosyal sorumluluk bilinciyle tüm sanayici ve iş adamlarına yönelik yapılan çalışmaları aktardı. TÜTEVSİAD tarafından düzenlenen iş-fuar gezileri, ikili iş görüşmeleri, seminer, eğitim ve panellerle, Ankara’da faaliyet gösteren iş adamı ve sanayicilerin gelişimine katkı sağladıklarını belirtti. Düzenledikleri bu programın bir başlangıç olduğunu, yeni programlarla Türkiye-Tayvan arasında yeni ticaret ve kültür köprüleri kurmanın temellerini atmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Tayvan Kültür Derneği Başkanı Prof. Dr. Kemal Besler, “Türkiye’nin ve Türklerin Uzak Doğu’da varlığını hissettirebilme adına faaliyetler yapılması hedefiyle, Aralık 2014’te, Ankara’da, Tayvan Kültür Derneği’ni kurduklarını aktardı. Besler, “Tayvan, gelişmiş demokratik kurumları, sevecen halkı, dürüst ve çalışkan insanları, insan hakları ve hukuk devleti konusunda sağladığı güvencelerle, iki halk arasında yakın bağların kurulması noktasında ideal bir ülkedir.” dedi.

Besler, Ankara’da faaliyet gösteren iş adamı ve sanayicilerin, Tayvan’la buluşmalarını sağlayan TÜTEVSİAD ve Yönetimi’ne teşekkür ederek, konuşmasını tamamladı.

Prof. Dr. Kemal Besler’den sonra Taipei-Tayvan Ekonomi ve Kültür Misyonu adına Ticaret Ateşesi Philip J.P. Fan ve yardımcısı Kübra Harput, 'Tayvan’da ki Ekonomik Gelişmeler, İş Fırsatları ve Yatırım Ortamı ' başlıklı bir sunuş yaptı. Mr. Fan tarafından İngilizce olarak yapılan sunuş, Kübra Harput tarafından simültane olarak Türkçe’ye çevrildi. Tayvan’ın makroekonomik verileriyle sunuşuna başlayan Fan, Türkiye-Tayvan arasındaki ticaret hacminin 1,7 milyar dolara ulaştığını vurguladı.

Fan, Tayvan’da düzenlenecek fuarlar hakkında da kısa bilgiler verdikten sonra, fuarlara katılmak isteyen iş adamlarının, yol ve konaklama harcamalarının bir bölümünün Tayvan Ticaret Merkezi (TAITRA) tarafından karşılanabildiğini söyledi. Yapılan sunumların ardından, katılımcıların soru ve katkıları alındı. Programın sonunda, TÜTEVSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Açıkgöz ve Prof. Dr. Kemal Besler, Philip J.P. Fan’a teşekkür ederek, günün anısına plaket takdim etti.