Son zamanlarda otomobil piyasasında yaşanan fiyat artışı ikinci el ticari araç piyasasına da yansıdı. Türkiye minibüs piyasasının önemli merkezlerinden olan Terme Oto Pazarı da fiyat artışından nasibini aldı, satışlar durma noktasına geldi.

Samsun'un Terme ilçesinin lokomotifi olan ticari araç galerileri son zamanlarda artan fiyatlarla birlikte durma noktasına gelen işler yüzünden muzdarip. Yaz sezonuyla hareketlenmesi beklenen satışlar, fiyat artışları yüzünden düşünce galerici esnafı umudunu okul sezonuna bağladı. Galericiler işlerin bu kadar düşmesine ekonomik belirsizliğin etkili olduğunu söyledi.

"UMUDUMUZ OKUL SEZONU"

Ticari araç alım satımı yapan galerici Mustafa Salman, Türkiye genelinde 2. el araçlarda fiyat artışı olduğunu ve araçların değerinin normalinden pahalı hale geldiğini belirtip şunları söyledi: "Bu pahalılık ticari araçlara da yansıdı, bu artış yüzde 10-15 civarında olunca işlerin de yavaşlamasına neden oldu. Yaz sezonu olmasına rağmen işlerin hareketli olmasını bekledik ama bu aralar durgun. Fiyat artışına ekonomik belirsizlik de etkilenince şimdi insanlar ne aracını değiştiriyor ne de yenisini alıyor. Bu da piyasalardaki durgunluğu arttırıyor. Satmak için bile kendimiz şuanda minibüs bulamıyoruz, kimse elindeki aracı satmak istemiyor. Çünkü sattığı fiyatlara kendisi araç alamamaktan korkuyor. Ama her bütçeye uygun piyasada araç mevcut. Okul sezonu yaklaşıyor taşıma işiyle uğraşanlar muhakkak piyasaya bir hareketlilik katacak. Ellerindeki araçları değiştirip yenisini alacaklar, koltuk sayısını arttırmak isteyen daha büyük bir araç alacak ve bir döngünün tekrardan başlayacağını bekliyoruz."

'MİNİBÜS PİYASASINDA LOKOMOTİF TERME'

29 yıldır esnaflık yapan ve uzun zamandır galeri işleten Kemal Ergün ise Terme'nin bu işin lokomotifi olduğunu, Türkiye'nin her yerinden alıcının Terme ye geldiğini belirtti. Ergün, "Doğu Karadeniz Ordu, Giresun, Trabzon'dan Batı Karadeniz'den Zonguldak'a kadar olan iller, Anadolu Çorum, Yozgat, Sivas, Tokat bunlar yoğunluğu oluştururken her yerden müşterilerimiz var. Bu kadar galeri olmasına rağmen bu yaz sezonu durgun geçiyor. Herkesin elinde araç var ama tekrardan alamam diye satmıyor. Ekonomik bir belirsizlik var. Buna fiyat artışları da eklenince işler durma noktasına geldi. Bazı araç modellerinde bariz fiyat artışları görülürken bu bazı modeller için hiç yansımadı. Geçen seneki fiyata satılıyor. Genel olarak baktığımızda 4 ila 6 bin arasında bir fiyat farkı var. Bu artışa sıfır araçlardaki fiyat artışı, 2. el otomobil satışlarındaki artış, ekonomik belirsizlik gibi nedenleri sıralayabiliriz. Şimdilik işlerimiz durgun ama okul sezonu ile bir hareketlilik bekliyoruz. Ticari araç alacakların da okul sezonunu beklemeden araçlarını almalarını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"AÇIK KASA TİCARİ ARAÇLARDA SEZON HAREKETLİ"

Açık kasa ticari araç satan Aslan İlmaz ise 10 yıldır açık kasa ticari araç galericiliği yaptığını, yaz sezonuyla birlikte kendi sektörünün daha hareketli geçtiğini söyledi. Kışın açık kasalarda tam tersi durgunluk olduğunu belirten İlmaz, "Fiyat artışı söz konusu ama, gene de her ihtiyaca göre araç olduğu için bir hareketlilik söz konusu. Artan araç fiyatları da bizim işlerimizi olumsuz etkiledi. Fiyatlar arttığı için elinde aracı olan müşteri aracını değiştirmekten vazgeçiyor, yada daha farklı yatırımlara yöneliyor. Elindeki mevcut aracıyla işini devam ettiriyor, sattığı aracının yerine yeni bir araç alamamaktan korkuyor. Piyasalar yüksek ama gene de bir döngü oluyor, biz de buna şükrediyoruz." dedi.
İlmaz, ticari araçlarda fiyatların daha gerilemeyeceğini, 2. el ticari araçlarda bu şekliyle piyasanın devam edeceğini belirtip, "Düşüş bekleyenler çok bir fark beklemesin, araç fiyatları bu şekliyle devam eder." şeklinde konuştu.

Araç satışlarının iyi olduğu sürece ilçe ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten İlmaz, "Galeriler yoğun olduğu zaman sanayi esnafı da bu hareketlilikten etkileniyor, satılmak için getirilen araçlar bakıma alınıyor, döşemeleri ve parçaları değiştiriliyor, müşterinin beğenisine öyle sunuluyor. Bu da ilçede bir ekonomik hareketlilik sağlıyor. Galericiler olarak bizler ilçe ekonomisine canlılık sağlıyoruz." dedi.