Girdi maliyetlerindeki durdurulamayan artışa bu yıl bir de kuraklık eklenince aşurelik malzeme fiyatları yüzde 40’a yakın zamlandı.

Bu yılki fiyatları değerlendiren İstanbul Avcılar’daki 20 yıllık bir kuruyemiş esnafı da geçen yıl 100-150 TL aralığında kaynayan 10-15 kişilik bir tencere aşurenin bu yıl 200 TL’ye mal olacağını ancak fiyatlardaki artıştan dolayı bu yılki satışların durgun geçtiğini söyledi.

EN PAHALISI CEVİZ VE KURU KAYISI

TÜKSİAD Başkanı Aykut Dinler’in aktardığına göre, bu yıl en pahalı aşurelikler kuru kayısı ve ceviz içi olarak öne çıkıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine bakıldığında da ceviz içi fiyatının son bir yılda yüzde 12.4 artarak 96 TL’yi aştığı; kuru kayısının da yıllık bazda yüzde 27 artarak 52 TL’ye ulaştığı görülüyor.

Diğer malzemelerin fiyatlarındaki bir yıllık değişim ise şöyle:

Fındık içi yaklaşık yüzde 10 zamlanarak 91 TL’ye, kuru üzüm yüzde 10.2 artarak 26 TL’ye çıktı. Toz şeker yüzde 8.8 artarak 6 liraya çıkarken, nohut ise yüzde 28 yükselerek 11 lirayı aştı.