Son günlerde yaşanan gelişmelerin endişe verici olduğunu belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, çözümün ise 'ulusal uzlaşı'dan geçtiğini söyledi. Çetin, "Hiçbir makam Türkiye'nin geleceğinden daha önemli değildir." dedi.

ATSO'nun Temmuz ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. 2015 yılının başarılı kadın girişimcimlerinin de ödüllendirildiği toplantıda konuşmasına, son günlerde şehit olan asker ve polislere rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı dileyerek başlayan Çetin, 40 yıldır PKK terörüyle uğraşan Türkiye'nin şimdi de IŞİD tehdidiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Asker ve polislerin haince şehit edilmesini, Suruç’ta sivillerin katledilmesini lanetleyen Çetin, uzun zamandır güvenlik boşluğu yaşanan Suriye sınırı ile bölgedeki gelişmelerin endişe verici olduğunu ifade etti. Bu nedenle Türkiye’nin bölgede güvenlik önlemleri almasının yerinde olduğunu, ancak bunun için geç kalındığını belirten Çetin, “Keşke, bu noktaya gelinmesine de izin verilmeseydi.” dedi.

Gelinen noktada terör riskinin çok arttığına dikkat çekerek provokasyon ve kışkırtmalara karşı dikkatli olunmasını isteyen Davut Çetin, “Bu yangının Türkiye’yi sarmaması için devletin bütün kurumları siyaset üstü ilke ve değerler çerçevesinde toparlanmalıdır. Eğer ulusal birliğimizi güçlendirmez, siyasi uzlaşmayı gerçekleştiremezsek, bu terörü ve getireceği siyasi riskleri önleyemeyiz. Gün, kişisel hesap, grup, parti hesabı yapma günü değildir.” diye konuştu.

Türkiye'nin tuzağa düşmememisinin ve oyuna gelinmemesinin yolunun demokrasi, ulusal uzlaşma ve milli birlikten geçtiğinin altını çizen ATSO Başkanı Çetin, şunları kaydetti: “Dolayısıyla, siyasi istikrar için, Suriye batağına saplanmamak için, terörü önlemek için, ekonomik gelişme için tek çare ulusal uzlaşmadır. Hiç bir konu, hiç bir makam Türkiye’nin geleceğinden daha önemli değildir. Gerek bu gelişmeler gerekse ekonomik durum nedeniyle gerginlik yaratacak bir siyasi yarışa ülkenin dayanacak gücü yoktur. Bu ortamda siyasi uzlaşma olmadan huzur da istikrar da başarı da olmayacaktır. Bu nedenle buradan herkese çağrı yapıyor, rica ediyoruz. Lütfen geniş ve güçlü bir ulusal uzlaşmaya katkı yapın. Böyle bir siyasi uzlaşma Türkiye’yi her alanda toparlar, güçlendirir, huzur ve refah getirir. Bu herkesin en önemli görevi ve sorumluluğudur. Diğer taraftan devlet ve kurumlar olarak bizler duyguyla değil, akıl ve hesapla hareket etmek zorundayız. Bunca yılın tecrübesiyle terörün sadece askeri önlemlerle bitmediğini artık biliyoruz.”

ANTALYA GÜNDEMİ

ATSO Başkanı, ekonomi cephesinden baktıldığında içeride ve dışarda belirsizliğin artıtğına, Antalya verilerinin de ortaya olumsuz bir tablo koyduğuna işaret etti. Şirket kayıtlarında yüzde 4’e yakın, yatırım teşviklerinde yüzde 50, ihracatta yüde 9 düşüş yaşandığını aktaran Davut Çetin, turizmde son haftalarda biraz toparlanma olsa da yıllık kaybın yüzde 7 seviyesinde devam ettiğini söyledi. Antalya gündemi meşgul eden bir diğer konunun Konuksever mahallesine yapılmak istenen AVM olduğuna değinen Çetin, “Plan tadilatı ile AVM yapımı olmamalıdır. AVM yapılacaksa baştan kentin ihtiyacı, kent merkezinin canlılığı, trafik durumu dikkate alınarak önceden uygun yerler belirlenmeli ve neyin nereye yapılacağı baştan belli olmalıdır.” ikazında bulundu. Davut Çetin, Korkuteli ve Kemer'deki bitmeyen yol tadilatlarının şikayet konusu olduğunu hatırlattı. Kuzey ve batı çevre yollarının ise hala başlanıp bitirilemediğini de anımsatan Çetin, “Antalya karayolları konusunda hep arkadan geliyor. Seçim öncesinde ulaşım konusunu çok konuşuldu. Otoyol projelerinden söz edildi ama biz halen Kokuteli’nde 100 metreyi konuşuyoruz.” dedi.