Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, Madencilik Bakanlığı ve taşra teşkilatının acilen kurulması gerektiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen ‘VIII. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda konuşan Serteser, maden ruhsatlarının hızlı bir şekilde verilmesini, her türlü taleplerin en geç 2 ay içerisinde neticelendirilmesi gerektiğini belirtti.

Birden fazla ortaklı maden ruhsatlarında 40 hektara kadar bölünmelere imkan sağlanmalısı gerektiğini belirten Serteser, “Fazla artırılmış olan maden ruhsatları çevre ve orman bedelleri azaltılmalıdır. Ayrıca, başta Çinli firmalar olmak üzere yabancıların maden ocağı alması ve işletmesine bir dizi önlem getirilmelidir.” dedi.

Konuşmasında Afyonkarahisar’ın diğer sorunlarını sıralayan Serteser, Afyonkarahisar bölgesel havalimanı olan Zafer Havalimanı’ndan gidiş dönüş seferlerinin arttırılmasını istediklerini kaydeti. Zafer Havalimanı'ndan saatleri bölge oda ve borsalarımıza sorulmak üzere Atatürk Havalimanı'na gidiş-dönüş seferleri artırılmasını istediklerini anlattı. Serteser, Sabiha Gökçen, Gaziantep, Brüksel, Düsseldorf ve St. Etienne havalimanlarına gidiş-dönüş seferleri başlatılması gerektiğini belirtti. Serteser, “Böylelikle hükümetimiz tarafından iç ve dış hatlarda taşınamayan yolcular için işletmeciye ödenen yaklaşık 5 milyon liralık sübvanse desteği azalacaktır. Ayrıca, Zafer Havalimanı uluslar arası kargo lojistiği için de kullanılmalıdır.” diye konuştu.

Serteser, bunun dışında açıklanan yeni teşvik paketinde yer alan orta ve ileri teknoloji bölgesel OSB'lerin bir tanesinde Afyonkarahisar’a kurulması gerektiğini anlattı. Serteser, şunları söyledi: “Hayvan Borsası olan il ve ilçelerde, yerel pazarlarda canlı hayvan ticareti yasaklanmalı, belediyelere ait canlı hayvan pazarları borsalara devredilmelidir. Ayrıca, sosyal yardım dağıtan birçok kurum ve derneğin varlığı neticesinde işgücüne katılım azaldığından sosyal yardımların yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. İş Güvenliği Yasasında işverenin sorumluluğu; alması gereken tedbirler ve işçinin eğitilmesi ile sınırlandırılmalıdır.”