Kazakistan, Rusya, Belarus ülkelerinin temellerini oluşturduğu ve sonradan Ermenistan’ın da üye olduğu Avrasya Ekonomik Birliği, Kazakistan tarihinde yeni bir dönem başlattı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in büyük destek verdiği Avrasya Ekonomik Entegrasyonu'nun ülkeleri için çok önemli ve gerekli olduğunu ifade eden Kazak ekonomist Rahman Alşanov, bu sayede ülkenin ekonomisinin gelişirken daha fazla yabancı yatırım çekebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Avrasya fikrini dile getirmesinin üzerinden 20 yıl geçtiğine işaret etti. Birlik düşüncesi; Gümrük Birliği, Ortak Ekonomik alan ve ekonomik entegrasyonun en üst aşaması olan Avrasya Ekonomik Birliği olmak izere üç aşamadan oluşuyor. Bu entegrasyonun Kazakistan için çok önemli olduğunu ifade eden Alşanov, ülke için tek yolun açık ekonomi politikası olduğunu belirtti. Kazakistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmasındaki asıl amacının ülke ekonomisini geliştirmek ve yabancı yatırımları arttırmak olduğuna dikkat çeken Rahman Alşanov, sürecin Kazakistan lehine işlediğini vurguladı.

AVRASYA BİRLİĞİ RUSYA’YA MI HİZMET EDİYOR?

Kazakistan, Rusya ve Belarus tarafından imzalanan Avrasya Ekonomik Birliği üzerindeki anlaşma 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girdi. Anlaşma üzerinde Birliğe üye ülkeler arasında, mal, hizmet, sermaye ve emeğin serbest dolaşımı gibi dört temel ekonomik özgürlük söz konusu. Ancak, bazı ekonomistler, birliğin daha çok Rusya’ya hizmet ettiğini iddia ediyor. Buna karşılık Rusya’daki ekonomik gerilemeler, yaşanan devalüasyon ve bütün bunların sonucunda oluşan bütçe açıklarının insanların kafasını karıştırmaması gerektiğinin altını çizen bazı ekonomistler de Avrasya Ekonomi Birliği'ne üye devletlerin dengesini korumakla beraber, birbirlerinin içişlerine müdahale edilemeyeceği ve ülkelerin egemenliklerini etkilemeyeceğini dile getiriyor.

TİCARET SON 5 YILDA YÜZDE 88 ARTTI

Öte yandan son 5 yılda Kazakistan’ın Gümrük Birliğine üye ülkelerle aradaki ticaret cirosu yüzde 88 artarak 28 milyar dolara ulaşırken, Rusya ve Belarus ülkelerine Kazakistan’ın ihracatı yüzde 68 artarak, 6 milyar dolara yükseldi.

Kazakistan Cumhurbaşkan Nursultan Nazarbayev ise daha önce yaptığı açıklamada entegrasyona ahlaki bir bakış açısından bakmak gerektiğini ifade etmiş, aynı zamanda, 21. yüzyılın küresel değişimlerine Avrasya Entegrasyonu sayesinde cevap verebilecekelerini belirterek, “Bölgede genel istikrarı, ekonominin rekabet gücünü arttırmak en önemli faktördür.” diyerek entegrasyonun farklı bir yönüne dikkat çekmişti.

Çin’den AB’ye kadar uzanan bir ticaret bloku oluşturan ve eski Sovyet ülkelerinde mal, hizmet ve paranın serbest dolaşımını öngören Avrasya Ekonomik Birliği 1 Ocak’tan itibaren yüyürlüğe girmişti. Kazakistan, Rusya ve Belarus tarafından oluşturulan Avrasya Ekonomik Birliği’ne ilk katılan ülke Ermenistan olurken Kırgızistan’ın üyeliği ise 1 Mayıs 2015’te gerçekleşecek. Ekonomik olarak 2,5 trilyon dolara hükmedecek olan birlik, enerji başta olmak üzere küresel ve bölgesel olarak ulaşım, teknoloji, doğal kaynaklar ve stratejik olarak son derece önem arz etmekte.