Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, ekonomik krizin Avrasya Ekonomik Birliği içindeki faaliyetlere olumsuz etki oluşturmayacağını söyledi. Karlov, “Bu konuda kesin olarak eminiz. Çünkü bizim takvimlerimiz daha öncede birliğin üye ülkeleriyle farklı formatlarda yaptığımız işbirliği, aslında krizin etkisini aşabileceğimizi gösteriyor.” dedi.

Avrasya Ekonomik Birliği toplantısı, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği’nde düzenlendi. Etkinliğe; Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, Kazakistan Büyükelçisi Zhanseit Tuimebayev, Belarus Büyükelçisi Andrey Savınykh ve Kırgızistan Büyükelçisi İbragim Dzhunusov katıldı. Rusya Büyükelçisi Karlov, programda yaptığı konuşmada, "Avrasya Ekonomik Birliği, Rusya’da yaşanan krizi nasıl etkileyecek?" sorusunu cevapladı. Sadece Rusya'nın değil, dünya ekonomisinin de karşı karşıya olduğu sıkıntıların Avrasya Ekonomik Birliği'ndeki çalışmalara olumsuz etki oluşturmayacağına işaret eden Karlov, şöyle devam etti:

"Bununla beraber Avrasya Ekonomik Birliği'nin oluşturulması sayesinde Rusya ve diğer üye ülkeleri için bu olumsuz etkilerini aşma konusunda önemli imkanlar oluşturulmalı. Bunu sadece tahmini olarak demiyorum. Bu konuda kesin olarak eminiz. Çünkü bizim takvimlerimiz daha öncede birliğin üye ülkeleriyle farklı formatlarda yaptığımız işbirliği aslında krizin etkisini aşabileceğimizi gösteriyor. Avrasya Ekonomik İşbirliği öncesinde kurulan Ticaret Gümrük Anlaşması sayesinde bu gümrük içerisindeki ticaret hacminin önemi, değeri arttı. Birkaç senede ortak ticaret hacmimiz üçte bir arttı. Ekonomik işbirliğinin yanı sıra birlik içinde hem hizmet hem sermaye hem de işgücü ortak piyasayı oluşturduk. Tabi bu etkenler, olumsuz koşulları aşmamıza katkı sağlayacak."

TUİMABAYEV: AVRASYA EKONOMİK TOPLULUĞU HER TALEBE AÇIK

Kazakistan Büyükelçisi Tuimebayev de konuşmasında Türkiye’nin Avrasya Ekonomik Birliği’ne davet edilip edilmediği ile ilgili soruya muhatap oldu. Tuimebayev “Avrasya Ekonomi Birliği faaliyetine 1 Ocak gününden itibaren başladı. Türkiye de her ülke gibi Avrasya Ekonomi Birliği üyesi olabilir. Birliğin tüzüğünde bu konular net olarak söylendi. Genellikle böyle fikirlerin olduğundan haberimiz var. Bundan sonra Yüksek Ekonomi Konseyi’nde Avrasya Ekonomi Birliği’nin bu gibi talepleri konuşabilir, ondan sonra karar alınabilir. Öyle fikri olduğunu basından da biliyoruz. Ondan dolayı bu konuda Avrasya Ekonomi Birliği her talebe açık.” diye konuştu.

SAVINYKH: TÜRKİYE'NİN HAREKETİNİ SICAK KARŞILIYORUZ"

Belarus Büyükelçisi Savınykh ise aynı konuyla ilgili olarak, “Bu konuda önemli hususlar ilave etmek isterim. Birlik olarak Türkiye ile ticari ekonomik işbirliği, sanayi alanında işbirliğinin geliştirilmesine sıcak bakıyoruz, buna önem veriyoruz. Böyle bir anlaşmanın imzalanması gerek Türkiye’de gerekse de birlik ülkelerinde sanayi kalkınmasının gelişmesinde büyük katkı verebilir. Tabi ki beyaz Rusya Türkiye Büyükelçisi olarak bu noktada Türkiye’nin bu yolda Türkiye’nin hareketini tabi ki sıcak bakıyoruz.” açıklamasını yaptı.