Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 3 günlük Avusturya ziyaretinin ilk gününde Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile bir araya geldi. İki liderin görüşmesinde ikili ilişkiler yanı sıra Türkmen gazının Avrupa'ya taşınmasına ilişkin konu da gündeme getirildi. Avusturya, Türkmenistan doğalgazının Avrupa'ya tedariki için umutlu.

Berdimuhamedov ile Fischer görüşmesinde enerji sektöründeki işbirliği ön plana çıktı. Berdimuhamedov ikili görüşmede yaptığı açıklamasında, Türkmen gazının çeşitli güzergahlar ile dünya pazarına ulaştırılması yönünde bir enerji politikası izlediklerini kaydederek, Çin, Rusya ve İran'a ihracat yaptıklarını kaydetti. Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesinde nihai etaba gelindiğini söyleyen Berdimuhamedov, enerji kaynaklarının Avrupa'ya ulaştırılmasının enerji politikasında önemli yer edindiğini belirterek, geçtiğimiz haftalarda Aşkabat'ta Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye bakanları ile Avrupa Birliği temsilcileri arasında bu konuda önemli bir dörtlü toplantı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Türkmenistan'ın enerji politikasını desteklediklerini belirterek, Avrupa ülkelerinin dünya pazarına doğalgaz ihracatını gerçekleştiren Türkmenistan'ın doğalgazını satın almak için çaba gösterdiğini kaydetti.
Avrupa Birliği ile Orta Asya ilişkilerinde enerji sektörünün önemli bir rol oynadığını söyleyen Fischer, Avusturya'nın alternatif enerji kaynaklarının kullanılmasına büyük önem verdiğini ifade ederek, "Rüzgar, güneş gibi enerji kaynaklarından istifade ediyoruz. Buna rağmen, enerji ihtiyacının üçden ikisini doğalgaz iile karşılanıyor." dedi. F

ischer, bu bağlamda Türkmenistan'ın istikrarlı enerji kaynaklarını sağlayan önemli bir ortak olacağını söyledi. "Avusturya, çeşitli doğalgaz projelerini destekliyor. Burada Türkmenistan'ın konumu önemli" diye ifadeler kullanan Fischer, 2011 yılında iki ülke arasında enerji alanında işbirliğini öngören bir mutabakat zaptına imza atıldığını da hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Fischer, enerji sektörü yanı sıra ulaşım alanındaki işbirliğine de değinerek, tarihi İpek Yolu'nun tekrar canlandırılması adına Çin'den Orta Asya, buradan da Avrupa'ya ulaşan bir ulaşım koridorunun kurulmasının ticari ve ekonomik bağların güçlendirilmesine büyük katkısının olacağını söyledi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un Avusturya ziyaretinde bir dizi ikili anlaşmalara da imza atıldı. Berdimuhamedov'un Viyana ziyareti devam ediyor.

AVRUPA, TÜRKMEN GAZINA BEL BAĞLIYOR

Avrupa Birliği, Türkmenistan doğalgazını satın almak için kolları sıvamış durumda. Türkmenistan ve Azerbaycan gazının Avrupa'ya ulaştırılması için en önemli proje Hazar geçişli doğalgaz boru hattı. Trans-Hazar projesi ile ilgili AB, Türkmenistan ve Azerbaycan arasındaki görüşmeler 2011 yılında başladı. Daha sonra bu görüşmelere Türkiye de dahil edildi. Geçtiğimiz günlerde Aşkabat'ta dörtlü bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Avrupa Birliği Komisyonu Enerji Birliği Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Türkmenistan'dan 2019 yılında doğalgaz satın almak için çalıştıklarını söylemişti.
Her sene ortalama 70-80 milyar metreküp doğalgaz üreten Türkmenistan, uzun yıllardır Rusya ve İran'a doğalgaz ihraç ediyor. 2009 yılında bunlara ilaveten Çin pazarına yönelen Türkmenistan, bu ülkeye ihraç ettiği doğalgazı her sene düzenli olarak arttırmakta.
Dünyanın 4.büyük doğalgaz ülkesi konumundaki Türkmenistan, enerji kaynakları için yeni pazarlar araştırıyor. Güney Asya ülkeleri ile birlikte Avrupa pazarı şimdilik gündemde. Güney Asya'nın iki dev ülkesi Hindistan ile Pakistan için Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesinde sona yaklaşıldı. Önümüzdeki dönemde projenin hayata geçirilmesi için düğmeye basılacak.