Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Balkan ülkelerine yaptıkları ihracatla dikkat çeken Kahramanmaraşlı ayakkabıcılar, birçok önemli markanın da fason üretimini gerçekleştiriyor.

Tekstil, madeni mutfak eşya ve gıda sektörünün ön plana çıktığı kentte, son yıllarda kadın ayakkabı üretiminde artış yaşanıyor. Yaklaşık 150 atölyede çalışan 5 bin kişi, günde ortalama 10 bin çift kadın ayakkabısını hazır hale getiriyor.

Kooperatif çatısı altında bir araya gelen ayakkabıcılar, 30 dönüm arazi üzerine kuracakları site sayesinde sektörde lider konuma geleceklerine inanıyor. 

Şimdiye kadar fason üretim veya sipariş üzerine çalışan Kahramanmaraşlı ayakkabıcılar, kuracakları yeni tesislerinde markalaşmayı ön plana çıkarmayı hedefliyor.

Kahramanmaraş Ayakkabı Sanayi Kooperatifi Başkanı Fahri Tosyalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörü ileriye taşıyabilmek için markalaşmanın çok önemli olduğunu söyledi.

- 5 bin kişiye istihdam

Kentteki ayakkabı sanayisinin belirli bir seviyeye geldiğini dile getiren Tosyalı, şunları söyledi:

"Bayan ayakkabısında İzmir'den sonra ikinci sıradayız. 150 civarında atölyemizde 5 bin civarında kişi çalışıyor. Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Balkanlara ihracat yapıyoruz. Ancak daha çok fason çalışıyoruz. Sektörümüzü ileriye taşıyabilmek için markalaşma yoluna gitmek istiyoruz. Markalaşmanın yolunun tesis ve teknolojiden geçtiğini biliyoruz. Bu anlamda ayakkabıcılar sanayi sitesi kurmak için 30 bin dönüm arazi satın aldık."

Tosyalı, site ile hem istihdam hem de üretim yapan firma sayısını artırmak istediklerini sözlerine ekledi.

Kahramanmaraş Hazır Ayakkabıcılar Odası Başkanı Cafer Tepe ise bayan ayakkabısında her modelin kendilerinde bulunduğunu dile getirdi.

Modelistler sayesinde ortaya konulan çizimlerin üretime dönüştüğünü ifade eden Tepe, "Gerçekten şehrimizde büyük firmalar var. Fakat markalaşma yolunda adım atamadığımız için zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. Bizim de tek gayemiz Kahramanmaraş'ta yapılan bu imalatı marka değerini yükselterek Türkiye genelinde tanıtımı yapmaktır" diye konuştu.

Tepe, şehrin bayan ayakkabısında bir mutfak konumunda olduğunu sözlerine ekledi.