Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Rusya’ya yönelik yaptırımlardan kaynaklanan sorunların turizm sektörüne yansımaması için gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi. Ömer Çelik, kriz olduğunda ya da herhangi bir risk var diye Türkiye’nin turizm markası standartlarından taviz veremeyeceklerini vurguladı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl 22'ncisi düzenlenen MITT 2015 Seyahat ve Turizm Fuarı'nda Türkiye standını gezdikten sonra basına açıklamada bulunan Çelik, “Bütün pazarlarda muhataplarımızın, kriz olmasa da ısrarları olabiliyor. Biz de Türkiye’nin bir turizm markası olarak seviye ve kalitesini korumak zorundayız. Dolayısı ile kriz olduğunda ya da herhangi bir risk var diye Türkiye’nin turizm markası standartlarından taviz veremeyiz.” dedi.

"KRİZLE MÜCADELE STRATEJİSİNDEN EMİNİZ"

Krizle mücadele kapsamında hazırlanan çalışmalarla ilgili bilgi veren Bakan Çelik, “Yapılan destek açıklamalarının uygulaması daha geniş ya da dar olabilir. Turizm sektörü ile ilgili aldığımız tedbirler, ortaya çıkan krizin bize negatif yansımaması için alınan tedbirler. Yoksa Türkiye’nin turizm sektörü bir zaaf içerisinde, bir çöküş içerisindeymiş gibi daha geniş kapsamlı bir paket hazırlanması yönündeki teklifler doğru değil. İkincisi, konaklama teşvikleri, fiyat düşürülsün ya da destek yapılsın gibi teklifleri değerlendirdik. Bunlar doğru kriz yönetimi değildir. Teklifleri enine boyuna değerlendirdik ve sektörün ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bu sonuca vardık. Stratejimizden eminiz.” ifadelerini kullandı.

100 MİLYON TL’YE KADAR KREDİ DESTEĞİ

Rusya’daki ekonomik durum nedeni ile turizm sektörünün bu gelişmelerden negatif etkilenmemesi için çok sayıda tedbir aldıklarını belirten Bakan Çelik, “Değişik toplantılar yaptık. Hükümetimiz, bizzat Başbakanımızın başkanlığında turizm sektörü temsilcileri ile toplantı yaparak 1,5 ay önce Rusya’yı da kapsayacak önlemler paketi açıkladı. Bu pakete göre, Rusya’dan 400 bin ve üzeri ziyaretçi getiren tur operatörlerine 100 milyon liraya kadar kredi desteği sağlanması söz konusu. Ayrıca Rusya’dan ülkemize turist getiren tur operatörlerinin uçaklarına uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği vereceğiz.” bilgisini verdi.

"RUSYA’DA PAZAR PAYINI ARTIRMAK İSTİYORUZ"

Rusya’da yaşanan gelişmelerle ilgili aylar önce öngörerek stratejik planlama yaptıklarını kaydeden Bakan Çelik, şu şekilde konuştu: “O planlar da hiçbir aksama olmaksızın işliyor. Rusya bizim için önemli bir destinasyon. Burada hem kaybın yaşanmamasını istiyoruz hem de sadece kriz ve risk odaklı bir yaklaşım yok. Aynı zamanda pazar payının artırılması konusunda da herhangi bir sıkıntı varmış gibi düşünmeden geliştirmeye, uygulamaya devam ediyoruz.”

Türkiye’nin kriz ortamına rağmen turizm sektöründe turist sayısı ve gelir açısından dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme yakaladığını vurgulayan Bakan Ömer Çelik, “Rusya ile siyasi ilişkiler dahil çeşitli iniş çıkışlar olabilir. Turizm ve halklar arasındaki kültürel ilişkiler her zaman en üst düzeydedir… Yaptırımlar vesilesi ile ortaya çıkan krizin negatif yansıması olmaması için geliştirdiğimiz stratejiyi uyguluyoruz. Negatif gelişmelere karşı aldığımız tedbirler iyi sonuç verir. Aynı zamanda daha pozitif gelişmeler yakalarız.” temennisinde bulundu.