Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dolar paritesinin 2,73 TL olmasından hoşlanmadıklarını belirterek, "Bizim maliyetlerimizi tahrik eden, arttıran bir unsurdur. Ama buradan gelen maliyet farklılıklarını yerli kaynaklarımızı üreterek dengelemeyi düşünüyoruz." dedi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin (ELDER) Ankara'daki Ar-Ge Çalıştayı’na katılan Enerji Bakanı Yıldız, burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Yıldız, 2,73 TL'yi aşan dolardaki artışın enerji maliyetlerine yansıyıp yansımayacağı ile ilgili bir soru üzerine, "Enerji Bakanlığımızın hoşlanmadığı bir şeydir. Bizim maliyetlerimizi tahrik eden, arttıran bir unsurdur. Dolarla alıp TL ile sattığımız için istemediğimiz bir unsurdur. Ama buradan gelen maliyet farklılıklarını yerli kaynaklarımızı üreterek dengelemeyi düşünüyoruz. Vatandaşımıza sirayet ettirmeden bu şekilde devam etmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"BU İŞLER CİDDİ İŞLER, BÖYLE GAYRİ CİDDİ BİR KISIM VAATLERLE BİRLİKTE DÜZELEBİLECEK İŞLER DEĞİL"

Muhalefetin akaryakıt konusundaki vaadleri hatırlatılan Yıldız, bu konuyla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Siz aracınıza binin ve bindiğiniz araca da her kullandığınız litre başına ben 0,3 TL daha para vereceğim demektir. Motorinin maliyeti yaklaşık 1,75-1,80 civarındadır. Siz diyorsunuz ki; 'Ben maliyetinden de vazgeçtim, para kazanmaktan da vazgeçmişim, buradan topladığımız 46 milyar TL’lik vergiden de vazgeçtim. Bu toplanan vergilerin yol su hastane köprü yapılmasından da vazgeçtim.' Ama motorin kullanana üzerine para veriyorum demektir. Arkadaşlar, buna kim inanır. O yüzden gerçekçi olacağız ve vatandaşımız aldatmayacağız. Bu işler ciddi işler böyle gayri ciddi bir kısım vaatlerle birlikte düzelebilecek işler değil. Sizin oradan almadığınız verginin geçtiğimiz yıl içerisindeki 46 milyar TL’lik yatırımları neyle yapmayı düşünüyorsunuz."

FRANSIZ KÖKENLİ AKARYAKIT FİRMASININ TÜRKİYE'DEN ÇEKİLMESİ

Enerji Bakanı, Fransız kökenli bir firmanın akaryakıtta kar marjının düşük olması nedeniyle Türkiye'den çekileceği yönündeki haberlerle ilgili olarak da şunları dile getirdi:

"EPDK'nın düzenleme ve denetleme yetkisi var. Bağımsız ve özerk kurumumuz bu makul noktayı yakalamakla hesaplamalarını çalışmalarını bu yönde ayarlıyor. Dağıtım şirketlerinin makul etmesi gereken bir kar var. Bu kar ne fahiş bir kar olacak ne de çok düşük olacak. Çünkü biz buraya gelen uluslararası yatırımcılarımızın vatandaşımızla paylaşacağı kar oranının makul noktalarda olmasını istiyoruz. Bununla ilgili bir takım düzenlemeler yapıldı. Ben herhangi bir yatırımcımızın ne böyle bir şeyi istismar edeceğini ne de ülkemizden çıkacağını açıkçası inanmıyor ve temenni etmiyorum."

SEÇİM İÇİN ALINAN TEDBİRLER

Yıldız, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler çerçevesinde bakanlık olarak aldıkları tedbirlerle ilgili bir soru üzerine de şöyle konuştu:

"Seçim yaklaşıyor bununla alakalı aldığımız tedbirler bildiğiniz gibi bütün idari izinler kaldırılmış durumda. Çünkü özel sektör bir kamu hizmeti görüyor. Bir kamu hizmetinin özel sektör eliyle görülmesi demek bir nevi kamu hizmetçisi gibi görmemiz gerekiyor. O yüzden izinler kaldırılmış durumda. Bütün teknik detaylar tek tek irdeleniyor. Bazı bakımı yapılması gereken hatlarımız var. Bazı semtlerimizdeki elektrik kesintileri kontrollü olarak yapılan bakım çalışmalarından dolayı yapılan kesintilerdir. Güvenlik açısından da bizim dışımızda bütün teknik detayları önemleri bizde alıyoruz ama kolluk kuvvetleri açısından da bir takviye yapılması lazım geldiğini gördük. Çünkü geçen hafta Silopi'de 154 kilovatlık bir direk ne yazık ki terör saldırısı sonucunda yıkıldı. Bunun yapılması demek oradaki vatandaşımızın Kürt’ü, Türk’ü yok ama o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın elektriksiz kalması demek. Bu nasıl bir hak savunuculuğudur bunu anlamış değiliz. Türkiye'de üretim fazlalığı vardır arz fazlası vardır. Elektriğin üretimiyle ilgili herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Son iki yıldan beri böyledir bu. O yüzden kolluk kuvvetleriyle beraber bir kısım yerlerde alınacak önlemler hele hele seçim günü trafo merkezlerinin bir kısmındaki alınacak önlemler teknik çalışmalarımızın dışındaki önlemlerdir. Bunu son derece önemsiyoruz. Herhangi bir problem yaşanacağı kanaatinde değilim."