Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Türkiye’deki bireysel emekliliğin önemine vurgu yaparak, "Bireysel emeklilikte en son 5 milyon 400 bin katılımcıya ulaştık. Uzun vadeli bir fon olması nedeniyle Türkiye için hayati taşıyan 41 milyar TL’lik bir fon var." dedi.

Sigorta Acenteleri Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı TOBB İkiz Kuleler Konferans salonunda yapıldı. Toplantıya, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap ve 81 ilden 313 sigorta acenteleri il delegesi, mesleğe ilişkin sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri ile sigortacılık işlemleri konusunda TOBB tarafından yetkilendirilen 115 oda temsilcisi ve kamu görevlisi katıldı.

Toplantıda konuşan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı modeller arasında bulunan bireysel emeklilik ile ilgili açıklamalarda bulunarak, "Bireysel emeklilikte en son 5 milyon 400 bin katılımcıya ulaştık. Gönüllülük esaslı bir sistem, hiç kimseyi zorlamıyoruz. Ama devlet katısı ile teşvik ediyoruz. Gelinen nokta çok iyi 10 milyon 500 bin emeklimiz var. 5 milyon 4 bin gönüllülük esaslı emeklilik sitemine katılan vatandaşımız var ve sayı her geçen gün hızla artıyor. Biriken fon 41 milyar TL’ye ulaştı." diye konuştu. Bireysel Emekliliğin önemi üzerinde duran Genç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Uzun vadeli bir fon olması nedeniyle Türkiye için hayati önem taşıyan 41 milyar TL’lik bir fon var. Hayat sigortalarında 2003‘te bireysel emeklilik sistemi devreye girdikten sonra birikimli hayat geriledi. Oradaki birikimler bu tarafa aktarıldı. Ama şimdi yıllık gelir sigortası İrad sistemi getiriliyor. Umut ediyoruz ki bu yılın sonunda itibaren yıllık gelir sigortasında da ciddi tırmanmalar olacağını ve yıllık gelir sigortasında, hayat sigortası fonlarında biriken rakamların emeklilik sistemindeki rakamlara yaklaşacağını bekliyoruz."

"EKONOMİNİN DÖNMESİNİ SAĞLAYAN SEKTÖR SİGORTACILIK SEKTÖRÜDÜR"

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, geçen 8 yıl içinde sigortacılığın geliştiğini kaydederek "Bu süre içinde sektörün gelişmesi, kendini disipline etmesi, meslek gruplarının eğitimi ve müşteri memnuniyetinin artması noktasında çok önemli mesafe kaydettik. Levha kayıt sistemini oluşturduk. Disiplin mekanizmalarını geliştirdik. Kurduğumuz SEGEM sayesinde kendi meslek mensuplarınızın eğitimini kendiniz vermeye başladınız. Bütün bu yapıyı çok bir sürede kurup işler hale getirdik ve kökleşmesini sağladık." açıklamasında bulundu.

Sigortacılığın ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Yorgancılar, "Bütün sektörlerin kara ortak olur. Sadece sigortacılık zarara ortak olur. Sigortacılık sektörü makinenin yağıdır. O yağ olmazsa makine bir hafta çalışır, bir ay çalışır ondan sonra ya kilitlenir, ya kırılır. İşte ekonominin çarkını dönmesini sağlayan da sigortacılık sektörüdür. O yüzden bu sektörü ne kadar büyütebilirsek ne kadar sağlıklı hale getirirsek ekonomiye katkısı da o kadar büyük olur. O yüzden TOBB olarak sigortacılığa her zaman ayrı bir önem verdik, veriyoruz. Bugüne kadar çok iş başardık. Ama daha önümüzde gidecek çok yol var." diye konuştu.

"KOSGEB DESTEKLERİNDEN FAYDALANMAK İSTİYORUZ"

Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap, sigortacılar ile ilgili iki konu üzerinde durarak, "Bizim için iki önemli konu vardır. Birincisi KOSGEB desteklerinden faydalanmak istiyoruz. KOSGEB’in iş birliği, güç birliği adında bir projesi var. Tam biz acenteler göre. Sizden istirhamız hükümet kurulur kurulmaz bu konuyu TOBB yönetimi olarak gündeme getirmeniz ve KOSGEB kapsamına alınmamızı sağlamanız. İkinci konu ise DASK tarifesi yeniden düzenleniyor. Minimum acente payını 15 liraya çıkarmanız. Acente komisyonunu artırmanız. Çünkü düşük komisyon nedeniyle DASK poliçelerimizi takip edemiyoruz. Daha çok kazanırsak daha iyi takip ederiz." diye konuştu.