Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden Bursa'da, yeni organize sanayi bölgesi (OSB) kurulmasına vize çıkmadı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu’nda düzenlenen ‘Bursa Konuşuyor-Bursa Yeni Sanayi Bölgeleri’ toplantısı, iş adamları, sanayiciler, meslek odalarının, ticaret ve sanayi odalarının, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin ve vatandaşların katılımıyla yapıldı. Toplantının Divan Başkanlığı’nı BKK Başkanı Semih Pala, Divan üyeliklerini ise BKK Genel Sekreter Yardımcısı Cüneyt Acar ve BKK Yürütme Kurulu üyesi Recep Yıldırım yaptı.

BKK tanıtım videosu gösteriminin ardından konuşan BKK Başkanı Semih Pala, ülkeye ve Bursa’ya örnek bir toplantı daha düzenlediklerini söyledi. İstihdamın yüzde 87’sini özel sektörün yaptığını, her sene 1 milyon insana da yeni iş alanlarının açılması gerektiğini dile getiren Pala, şunları söyledi; "İş adamlarımız büyümek istiyor. Yeni alanların oluşturulmasını haklı olarak talep ediyorlar. Elbette her türlü dengeyi korumalı, doğru adımlar atılmalıdır. Toplantıdan çıkan kararlar ilgili yerlere aktarılacak. En doğru kararın çıkması için hepimiz katkı sağlayacağız. İş dünyası Badırga’daki bölgede yeni sanayi bölgesi için teklifte bulunmuş. Yaklaşık 13 milyon metrekarelik alan için teklif geliştirilmiş. Teklif, Ticaret ve Sanayi İl Müdürlüğü’nce bakanlığa iletilmiş. Süreçte başlamış. Bu tür çalışmalarda Bursalıların da yer alması için toplantıyı düzenledik. Ayrıca 1/100 binlik Çevre Planı yeni çıktı. Plan üzerinde BKK de yoğun çalışmalar yaptı. 6 aylık çalıştay sonucunda 600 kişinin oybirliğiyle 54 maddelik prensip ortaya konuldu. Bunları ilgililere ilettik. Konsey ve Büyükşehir süreçlerinin sonunda plan ortaya çıktı ve 2030 yılı Bursa’sı için vizyon oluşturuldu. Belediye Meclisi’nde onaylanmasından sonra yeni yapılması istenen yerler daha sonra görüşülmeli. Toplam 15 milyon metrekareyi bulan planlanmış boş alanlar değerlendirilmeli. Önce bu alanlar doldurulmalı. Boş sanayi alanları niye dolmuyor? Sanayi arsalarının yıllarca boş tutulmasına karşıyım. Bir iki sene içerisinde işletmeye sokulmayan araziler için uygulama çıkartılmalı. Bu tür durumlar Bursa’nın ve Türkiye’nin önünü tıkıyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde de bile boş binalar var."

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Remzi Topuk ise şehrin yüksek teknoloji sanayi bölgesine ihtiyacı olduğunu, BTSO’nun sanayi bölgesi belirleme yetkisi bulunmadığını hatırlattı. Topuk, "OSB’lerde boş araziler olduğunu, bu arazilerin iş adamlarının ilgisini çekmediğini biliyoruz. Fabrikaların bulunduğu bölgeleri sanayi alanı olarak değerlendirmiyoruz. Altyapısı olmayan, enerjisi yetersiz, koruma bandı olmayan ve buna benzer eksiklileri bulunan yerleri sanayi bölgesi saymıyoruz. 2018’den itibaren organize sanayi bölgesi dışında kalan firmalar AB ülkelerine ihracat yapamayacak. Bu konuları daha önceden düşünmeliydik. Bursa için hep beraber çalışmalıyız. Sadece tarımla, turizmle, çevreyle olmaz. Hepsiyle birlikte olur." dedi.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hüseyin Durmaz da Türk insanının hiçbir zaman tarım arazini sanayi arazisi olmasını istemeyeceğini, isteyenin de hep birlikte karşısında duracaklarını anlattı. Tarım arazisi üzerine yatırım yapmadan sanayinin büyütülmesi gerektiğini söyleyen Durmaz, "Nüfus sürekli artıyor. Gıdayı, temizliği her zaman düşünüyoruz. Ama ekmeğimizin de savaşını vermeliyiz. Devlet, hepimizin vergisiyle toplanan 5 milyar avroyla hızlı tren alacak. Bu para yabancıya gitsin de biz de kalmasın? Önümüzdeki 50 yılı planlamalıyız. Varlıklı devletin, varlıklı insanların olduğu yerde iyi şeyler yapmaya taraftarım." diye konuştu.

ŞEHRİN KONUT VE SANAYİ ALANINA İHTİYACI YOK

Çalı Sanayi Bölgesi Dernek Başkanı Halil İbrahim Kuzucu, sanayi bölgesi hakkında bilgi vererek 8 bin 500 kişinin istihdam edildiği bölgenin de geliştirilmesi için yöneticilerin çare üretmesini istedi. Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi yönetim kurulu üyesi Cemil Kuzukıran ise Bursa’nın yeni sanayi ve konut alanına ihtiyaç duyulmadığını hatırlatarak, yeni düşünülen alanın sanayi bölgesi olması halinde büyük emeklerle yapılan çalışmaların boşa gideceğini vurguladı. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ertuğrul Aksoy, alanın öneri alanı olduğunu hatırlatarak, ortada henüz bir şey olmadığını açıkladı. Kanunların çevreye, toprağa saldırı olarak geri döndüğünü ileri süren Aksoy, yaşanan sıkıntıların merkezinde çevre düzeni planlarının delinmesinin yattığını aktaran Aksoy, sürdürülebilir bir toprak yönetimine ihtiyaç duyulduğunu, gün geçtikçe sanayi bölgeleri adına elverişli tarım arazilerinin eridiğini söyledi.

Toplantı sonunda açıklama yapan BKK Başkanı Semih Pala; "Bursa Kent Konseyi Genel konsey Toplantısı’nda ‘Yeni OSB’’ye vize çıkmamıştır. Sanayici ve yatırımcıların yer istekleri var. 25 sanayi bölgesinde 15 milyon metrekare alanın nasıl dolacağı belirlenmeden yeni OSB açılmasının gereksiz olduğu kararı oluşmuştur. Öncelikle 1/100 bin ölçekli Çevre Planı Meclis’ten acilen geçirilmeli ve gerçekten yatırım yapmak isteyen sanayicilerin listesi çıkarılmalıdır." dedi.