Bitlis’in Tatvan ilçesinde 1 bardak çayın bedeli hafta sonu itibariyle 0.75 kuruşa çıkarıldı. Esnaf ve Sanatkarlar Odası ise yeni fiyat tarifesinin geçerli olmadığını belirterek, vatandaşların içtikleri çay başına 0.50 kuruştan fazla ödememeleri konusunda uyardı.

Yaklaşık iki yıldır bir bardak çayı 0.50 kuruşa içen Tatvanlılar, kahvecilerin İlçe Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle çaya yapılan gayriresmi yüzde 50 zam nedeniyle son birkaç gündür bir bardak çaya 0.75 kuruş ödemek zorunda kalıyor. Yapılan fiyat değişikliği nedeniyle Tatvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve kahveciler karşı karşıya geldi. Tatvan Esnaf ve Sanatlar Odası yapılan zammın yasal olmadığını, zamlı çay satan işletmelere cezai işlem uygulanacağını duyurdu.
Vatandaşlar da çaya, şekere ve suya yüzde elli zam yapılmamasına karşın çaya yapılan yüzde 50 zamma tepki gösterdi.

Konuyla ilgili üyelerine bilgilendirme mesajı da yollayan TESO Yönetim Kurulu Başkanlığı, “Odamız başkanlığı kıraathane, kahvehane ve çay ocaklarında satışa sunulan 1 bardak çay ve sıcak içeceklerin resmi fiyatı esnafa 0.40 kuruş, halkımıza ise 0.50 kuruştan satmak zorunludur. Rayiçe uymayanların oda başkanlığımıza bildirilmesini ve yeni rayiç verilinceye kadar esnaflarımızın rayiçlere uymaları önemle rica olunur.” açıklamasını yaptı.

Kahveciler ise yapılan zammın Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın bilgi dahilinde yapıldığını ve yeni rayiç bedel çizelgesi için kendilerinden yaklaşık 250 lira talep edildiğini, kendilerinin bedel fazla olduğu gerekçesiyle bu bedeli ödemek istemediklerini öne sürdü.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tatvan Esnaf ve Sanatlar Odası (TESO) Başkanı Emrullah Tekin bu iddiayı yalanlayarak, hafta sonu itibariyle yapılan zammın kesinlikle bilgileri ve inisiyatifleri dışında yapıldığını öne sürdü. TESO olarak Tatvan’da hiçbir esnafa yeni bir rayiç vermediklerini ve kesinlikle de vermeyeceklerini vurgulayan Başkan Tekin, “Esnaf kendi kafasına göre bir zam yapmıştır. Kendi kafalarına göre yapılan bu zam geçersiz olmakla birlikte 0.75 kuruştan çay satışı yapan işletmeler olursa bunlara yasal işlem başlatıp gerekli cezai işlemi uygulayacağız. Bununla ilgili denetimler başlayacak. Şu anda çay ücreti esnafa 0.40 kuruştan, halka ise 0.50 kuruştan satılmak zorundadır. Bu karar bizim yönetim olarak aldığımız bir karardır. Dolayısıyla şu anda odamız tarafından çayın 0.75 kuruş olması ile ilgili alınmış bir kararımız bulunmamaktadır.” açıklamasını yaptı.