Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, Çek Cumhuriyeti ile Türkiye’nin güçlü ekonomik bağlara sahip olduğunu belirterek, “Bu işbirliğini daha ileri boyuta taşımak mümkün. İzmir, Ege Bölgesi işbirliği için büyük potansiyel.” dedi.

Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pavel Kafka, EBSO'yu ziyaret etti. Ankara Ticaret Ataşesi Arnost Kares ve İzmir Fahri Konsolosu Etem Özsoy’un da hazır bulunduğu ziyarette, iki ülke arasındaki işbirliği fırsatlarına dikkat çekildi. EBSO Başkan Yardımcısı Çiçekçi, yaptığı konuşmada İzmir’in, Türkiye’nin en batısında ve en batılı şehri olduğunu belirterek, “Göreve başlamanızın ardından Ankara dışına ilk ziyaretinizi İzmir’e gerçekleştirmiş olmanızdan büyük memnuniyet duydum. Çek Cumhuriyeti ile Türkiye, ekonomik veriler dikkate alındığında birbirine çok benziyor. İki ülkenin de ihraç ve ithal ettiği ürünler benzerlik gösteriyor. İki ülkenin de ihracatı 160 milyar dolar seviyesinde ancak karşılıklı ticaret hacmimiz ise 3,4 milyar dolar. Bu miktar yeterli değil. Bu rakamı çok daha yukarılara çekecek potansiyel mevcut. Özellikle otomotiv yedek parça, çeşitli makine ve ekipmanlar ile gıda ürünlerinde işbirliklerimizi arttırmamız mümkün.” dedi. Karşılıklı ticaretin arttırılması hedefi doğrultusunda iki ülke arasında ticari heyet organizasyonlarının arttırılması çağrısında bulunan Çiçekçi, EBSO olarak karşılıklı ticari heyet organizasyonunda yer alabileceklerini ifade etti.

BALAYI TURİZMİ ÇAĞRISI

Büyükelçi Kafka ise İzmir’den çok etkilendiğini ve ilk fırsatta bir kere daha gelmek istediğini söyledi. IF WEDDING 2015 FASHION İZMİR-9. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı’nın şehirde meydana getirdiği hareketliliğe dikkat çeken Kafka, “Gelin Damat Fuarı sizden, balayı organizasyonu bizden. Üzerinde çalışarak, bu yönde bir turizm işbirliği çalışması yapabiliriz.” diye konuştu. Kafka ayrıca EBSO üyesi sanayicileri, eylül sonunda düzenlenecek MSV International Engineering Fair (Uluslararası Mühendislik Fuarı)’na katılmaya davet etti. Ziyaretin ardından Erdoğan Çiçekçi, günün anısına Pavel Kafka’ya plaket takdim etti.