Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürlüğü, 12-13 Mayıs tarihlerinde kurum personeline ve tarım danışmanlarına yönelik hizmet içi eğitim toplantısı düzenledi.

Yoğun ilgi ve katılımın olduğu gözlemlenen toplantının birinci gününde ziraat mühendisleri tarafından beyaz şapkalı mantar yetiştiriciliği, kayın mantarı yetiştiriciliği ile mantarın insan sağlığı bakımından yeri, önemi konuları işlenerek, görsel sunu ve anlatım yapıldı. Programın ikinci gününde ise İlkadım ilçesi Çelikalan Mahallesinde iki üretici ait işletmede teknik inceleme ve gözlem yapılarak mantar yetiştiriciliğinin planlama aşaması, tesis yatırımları, üretim aşamaları, kârlılık analizleri ve pazarlama konularında bilgi alışverişi yapıldı. Akabinde, Terme ilçesi Söğütlü Mahallesinde faaliyet gösteren üretici Hasan Özdemir’e ait kayın mantarı tesisine inceleme ziyareti yapıldı. Burada, kompost hazırlama, pastorizasyon, misel ekimi ve torbalama konusunda katılımcılara uygulama yaptırıldı. Kuluçka üniteleri ve üretim ünitelerinde gözlem ve incelemede bulunuldu.

Mantar üretiminin çiftçi ekonomisi ve insan sağlığı bakımından çok önemli bir yere sahip olduğun belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, "Samsun'da üretilen mantarın ancak yüzde 10’u kadarının ildeki üretim tesislerinden karşılandığını, yüzde 90 nispetinde üretim açığının, Samsun ilinin kendi imkanlarıyla üretilmesi için istekli çiftçilerimize ve yatırımcılara teknik bilgi yardımı bağlamında önemli kurumsal birikimleri mevcut." dedi.