Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Mayınlı bölgeye ulaştık. Anlaşma için vekaletinizi istiyorum." dedi

Yunanistan Parlamentosu'nda sabaha karşı yapılan önlemler paketi görüşmeleri sırasında söz alan Çipras, Euro'da kalabilmek için kreditörler ile anlaşma yapılması gerektiğini söyledi. Ülkedeki ekonominin giderek kötüleşmesi üzerine 12 milyar Euro'luk acı reçeteye evet demek durumunda kalan Çipras, "Kapalı bankalara rağmen Yunan halkı, cesur ve tarihi bir karar verdi (referandumda hayır). Euro ile köprüleri atma değil, müzakere çabalarını güçlendirme yetkisi verdi." ifadelerini kullandı.

"Buradan ötesi mayınlı bölge. Yunan halkından saklayacak ya da aldırmıyor gibi yapmaya hakkım yok." diyen Yunan Başbakan, Grexit (Euro'dan ayrılma) tehlikesini bertaraf ettiklerini söyledi.

Son önlemler paketi ve anlaşma taslağının detaylarını anlatan Yunan Başbakan, ilk defa 320 milyar Euro civarındaki borcun yeniden yapılandırılması konusunun masada bulunduğunu söyledi. Çipras, kreditörlere göndermek zorunda kaldıkları reformlar programının ise zor bir program olduğunu kabul etti.

"5 AYLIK İKTİDARIMIZDA HATA YAPTIK"

İktidardaki 5 aylık dönemde hata yaptıklarını söyleyen Çipras, "Evet, hata yaptık. Hiç kimse öncelikle ben yanılmaz değiliz. Yüksek vicdani sorumluluk duygusu ile siyasi bir Grexit'i bertaraf ettik." dedi.

"Yunanistan ve Avrupa'nın değişmesi için sert müzakereler yaptık. Bu tohum meyve verecektir." diyen Çipras, IMF'nin yeni kredi anlaşmasında kreditörler arasında yer almayacağını ancak sadece teknik destek vereceğini söyledi.

"RİSK ALDIM"

Yeni anlaşmanın 3 yıllık olacağını belirten Çipras, şu önemli tespitlerde bulundu: "Yeniden piyasalara çıkabilmek ve Grexit'ten muaf olabilmek için Yunanistan, kendi mücadelesini verdi. Bu ülke ekonomisinin istikrara ulaşması adına zaman ve zemin kazandırdı."

Anlaşmanın 2015'ten 2018'e kadar düşük faiz dışı fazlayı hedeflediğini belirten Çipras, "Zor kararlar almaya davet ediliyoruz. Sadece Avrupa'da kalmayacağız ancak haysiyet ve gururla eşit bir ortak olarak yaşamayı başaracağız." dedi.

Başbakan olarak ilk andan itibaren ulusal çıkarları koruduğunu belirten Çipras, insani gücünün elverdiği oranda ancak tehdit ve şantaj şartlarında riskler aldığının altını çizdi. Yunan Başbakan, "Siyasi fatura ve iktidarda kalma hesabı yapmadım." şeklinde konuştu.

Parlamentoda diğer parti liderleri de söz aldı. Muhalefet partileri Yeni Demokrasi lideri Evangelos Meymerakis, Potami lideri Stavros Theodorakis, Pasok lideri Fofi Gennimata konuşmalarında hükümete destek verdiklerini açıkladı. Pazartesi gününe kadar anlaşma yapılmasını talep eden liderler, hükümete eleştirilerini anlaşmanın ardından yapacaklarını belirtti.

Savunma Bakanı ve küçük ortak Bağımsız Yunanlar lideri Panos Kammenos ise savunma harcamalarında yapılacak 300 milyon Euro'luk kesintiye ateş püskürdü. Ancak partisi toplu olarak 'evet' oyu kullandı.