DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, sorumluluk alanındaki 14 ilde göçü önlemek, istihdamı artırmak ve beşeri sermayeyi eğitmek amacıyla 2015 yılı içerisinde çok sayıda sosyoekonomik projeyi uygulamaya sokacak.

DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Müceldili Konağı'nda düzenlediği basın toplantısında; Erzurum, Erzincan, Elazığ, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Tunceli, Malatya, Kars, Muş ve Van illerini kapsayan sosyoekonomik kalkınma proje ve çalışmalarını anlattı. Demir, öncelikli hedefleri arasında bölgeden göçün önlenmesi olduğunu ifade etti. İstihdam, üretim ve beşeri sermayenin kalitesinin artırılması için çok sayıda projenin uygulamaya sokulduğunu kaydeden Demir, hayvancılık ve tarım sektörlerinin bölgenin cazibesini artırdığını ve bu amaçla gelir getirici uygulamalı projelerin devreye sokulduğuna dikkat çekti.

DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Demir, şunları söyledi: "Sorumluluk bölgemizdeki 14 ilde yaklaşık 6 milyon kişinin yaşam kalitesini yükseltmek, göçü önlemek ve üretimi arttırmak için uygulanabilir projeleri hizmete soktuk. Beşeri sermayenin niteliğini iyileştirmek ve istihdam edilebilir kentlerin yaşanabilirliğini artırmak için çeşitli çalışmalar yapmaktayız. Bu amaçla öncelikle tarım ve hayvancılığı canlandırmak, su kaynaklarını verimli olarak kullandırmak için geçen yıl 98 projeye 51 milyon lira para aktardık."

Türkiye'nin kırmızı et deposu olan Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılık sektörüne canlılık kazandırmak amacıyla ruhsatlı hayvan pazarlarının kurulmasına özel önem verdiklerini dile getiren Demir, şunları ekledi: "Bölgemizde bir tane ruhsatlı hayvan pazarı var, o da Malatya'da. DAP Kalkınma İdaresi olarak bölgemizdeki 9 ilde ruhsatlı hayvan pazarı oluşturmak için çalışmalarımıza hız verdik. Ayrıca bölge illerinde kargas et pazarları oluşturacağız. Besici, üretici, beslediği hayvanını satmak için artık batı illerine gitmeyecek. Çiftçi ve besici malını karkas et pazarlarında satacak. Satış maliyetini düşürmüş olacak."

ÜNİVERSİTELERDE ÇİFTÇİ EĞİTİM MERKEZLERİ OLUŞTURULACAK

Tarım ve hayvancılık sektöründeki beşeri sermayenin eğitilmesi amacıyla da bölgedeki 9 üniversite ile 'Çiftçi Eğitim Merkezleri' oluşturulması için protokol imzaladıklarına da değinen DAP İdaresi Başkanı Demir, "Elazığ Fırat, Erzurum Atatürk ve Van 100. Yıl üniversiteleri bünyesinde yatılı çiftçi eğitim merkezleri oluşturulacak. Buralarda çiftçi ve besicileri veteriner hekimler, ziraat mühendisleri uygulamalı teorik eğitimler verecek. Önümüzdeki 5 yıl boyunca bu eğitim merkezlerinin giderlerini DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı olarak karşılayacağız." şeklinde konuştu.