Münih merkezli ekonomi enstitüsü Ifo'ya göre Doğu Almanya eyaletlerinin ekonomik gücü batı eyaletlerine kıyasla önümüzdeki 25 sene içerisinde de geri kalacak.

"Göstergeler, Doğu Almanya'nın önüzmüdeki 25 sene içerisinde toparlanamayacağına işaret ediyor." diyen Ifo Dresden Şube Başkanı Joachim Ragnitz, Doğu ile Batı Almanya'nın ekonomik olarak yaklaşmasının 20 sene önce durduğunu ifade etti. Batı Almanya'da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın kişi başına düşen oranının 1995 yılından beri yüzde 75'in üzerinde devam ettiğini dile getiren Ragnitz, "Eşit yaşam koşulları hayalinden uzak olmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ragnitz, ekonomik ayrımın devam etmesini kısa vadede onarılmaz yapısal nedenlere bağlarken, buna Doğu Almanya'da son derece verimli şirketlerin olmamasını örnek olarak gösterdi. Buna rağmen, bölgede Dresden, Leipzig, Jena ve Berlin gibi ekonomik olarak başarılı merkezlerin oluştuğunu sözlerine ekledi.

ASGARİ ÜCRET, ÇAĞRI MERKEZLERİNİ DOĞU ALMANYA'DAN KAÇIRIYOR

Öte yandan, Spiegel Online'e göre asgari ücretin yürürlüğe konulmasıyla birlikte şirketler çağrı merkezlerini Doğu Almanya'dan geri Batı Almanya'ya taşıyor. Almanya Çağrı Merkezi Briliği Başkanı Manfred Stockmann, Doğu Almanya'ya çok az yatırım yapıldığını söyledi. Daha önce, yatırım teşvikleri ve düşük ücretlerden dolayı Doğu eyaletlerinin çağrı merkez şirketlerine çok cazip olduğunu ifade eden Stockmann, artık şirketlerin, çağrı merkezlerini, Duisburg, Braunschweig, Dortmund ve Aachen gibi şehirlere geri taşıdıklarını dile getirdi.

Genel olarak Almanya'da yaklaşık 7 bin çağrı merkezinde yaklaşık 520 bin kişi çalışıyor. Düşük ücret ve çok tartışmalı stratejiye sahip olan çağrı merkezlerinde çalışanlarının yüzde 83'u kötü koşullarda çalıştığını bildirmiş.