Uluslararası para transferinde en az masrafın Pakistan’a yapılan gönderilerde ödendiği bildirildi. Dünya Bankası’nın tüm dünyadaki para hareketlerinin incelendiği en son raporuna göre en az maliyetle para gönderilen bölge Güney Asya, en pahalı bölge ise alt-Sahara Afrikası oldu.

Asyalı bir işçi nüfusunun yoğun olduğu Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir işçi, ülkesine gönderdiği her 200 doların yüzde 1,86’sını masraf olarak ödüyor. Rapora göre BAE-Pakistan arasındaki para transfer hattı dünyadaki en ucuz koridor oldu.

İkinci en ucuz transfer hattı yüzde 2,18’lik masraf ile Singapur-Bangladeş olarak açıklandı. Listedeki en ucuz üçüncü hat yüzde 2,58 ile İspanya-Honduras, dördüncü ucuz hat yüzde 2,71 ile Amerika Birleşik Devletleri-Honduras oldu. Beşinci sırada ise yüzde 2,91'lik masraf ile BAE-Hindistan koridoru yer aldı.
Dünyada en pahalı para transferi yüzde 20,61’lik kesinti ile Avustralya-Vanuatu arasında yapılabiliyor. Diğer en pahalı koridorlar Güney Afrila-Zambiya (yüzde 19,96), Güney Afrika-Botswana (yüzde 18,79), Güney Afrika-Mozambik (yüzde 18,41) ve Güney Afrika-Angola (yüzde 18,13) olarak sıralandı.

Dünya Bankası tahminlerine göre büyük çoğunluğunu yabancı işçilerin gerçekleştirdiği ülke dışına yapılan para transferlerinin değeri, geçen yıl 582 milyar doları buldu. Bunun 435 milyar dolarlık kısmı gelişmekte olan ülkelere yapıldı.

Öte yandan, işçilerin kendi ülkelerine para gönderirken ödemek zorunda olduğu masrafın kısılması gerektiği konusunda uyarılar yapılıyor. Dünya Bankası, masrafın yüzde beş puan azaltılması halinde işçilerin yılda 16 milyar dolarlık tasarrufta bulunacağını belirtiyor. Dünya Bankası 2009’da düzenlenen bir zirvede para transfer masrafının beş yıl içinde yüzde beş puan düşürülmesi hedefini açıklamıştı.