Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) konuğu olan ekonomist Prof. Dr. Kerem Alkin, işadamlarına Türkiye'de oluşacak yeni döneme hazırlıklı olmalarını belirterek, “Koalisyon öcü, tek parti iktidarı bizi çok fazla ileri götürebilecek bir çözüm değil.” dedi.

ANSİAD üyesi işadamlarına 'Dünya Ekonomisindeki Yeniden Yapılanma, Türkiye’nin Yeni Konumu ve 7 Haziran Sonrasına Ev Ödevleri' başlıklı bir konuşma yaparak, siyasilerin seçmenin mesajını iyi okuması gerektiğini ifade eden Alkin, ülkeyi erken seçime götürmenin 'çılgınca sonuçları' olabileceğini söyledi. Partilerin, koalisyon fırsıtını yakalamak için mücadele etmesi gerektiğini kaydeden Alkin, koalisyondan korkulmaması gerektiğinin altını çizdi. Koalisyon görüşmelerinin 'panik havası çıkarmadan' sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Alkin, “Gerçek bir demokrasiye ulaşmak için önemli bir çaba içinde olan ülkenin demokrasi gelenekleriyle gerçekleştirdiği seçim sonrasında seçmen koalisyon istediğini ifade etmiştir. Koalisyondan kopmamanın yolunu bulmamız gerekiyor. Koalisyon öcü, tek parti iktidarı bizi çok fazla ileri götürebilecek bir çözüm değil. İlerleyen dönemde partiler kanunu, seçim kanunu, siyasetle ilgili kanunlar değiştikçe daha fazla koalisyonlara alışmamız gereken bir dönemi işaret ediyor. İş dünyasının da bu gündeme alışması lazım. Atarlı dönem bitti. Daha aklı selimin galip geldiği bir süreç başladı diye umut edelim.” diye konuştu.

Küresel ekonomiyle ilgili gelişmeler hakkında da konuşan Kerem Alkin, önümüzdeki dönemde sektörlerin önemli bir değişim ve dönüşümden geçeceğini işaret ederek işadamlarına Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) en temel 30 sektör ve hizmet sektörleri için hazırladığı 2060 raporunu okuyup, üzerinde çalışmalarını önerdi. Konuşmasının ardından işadamlarının sorularını da cevaplayan Alkin, '500 milyar dolar ihracat hedefine inanıyor musunuz?' sorusuna karşılık şu cevabı verdi: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu koşullarda 500 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturamayacağımız ile ilgili bir sunum yapıldı. Biz 6 bin 500 kalem mal satıyoruz. Çin, 22 bin 500 kalem mal satıyor. Türkiye 15 bin kalem daha yüksek katma değerli mal satabilirse 500 milyar doları yakalayabilir. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 500 milyar dolarlık hedefin üstüne çok daha kapsamlı yeni bir çalışma başlattı.Önümüzdeki günlerde açıklama yapacaklardır.”