Elektriğe yüzde 50 ile yüzde 125 arasında gelen zamlar vatandaşlarda büyük tepkiye neden olurken, herkes Elektrik faturalarını düşürmenin yollarını arıyor. Şimdi vatandaşlar elektrik zammının kenddi faturalarına yüzde 50 mi yüzde 125 mi yansıyacağını da merak ediyor. 

Geçen Ay Elektrik Faturam şu kadar gelmişti, bu ay ne kadar gelecek gibi sorular çok sorulmaya başlandı. Biz de sizler için buu araştırdık. 

150 KWH’YE KADAR 1. KADEME 150 KWH’YE ÜZERİ 2. KADEMEDEN İŞLEM GÖRECEK

Bu kapsamda, verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçişle 01.01.2022 dönemi ilk çeyrek tarife tablolarına göre 1 Ocak'tan itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacak.

İşte kademeli elektrik tarifesinin uygulanmadan önceki ve uygulama sonrası oluşturulan örnek fatura tutarlarını gösteren grafikler;

Örneğin Aralık 2021 de 100 TL olan bir fatura, aynı tüketim miktarına sahip olduğunda Ocak 2022 de 150 TL olacak ve bunun TL bazında etkisi %50 olacaktır. Tablo 1 de Aralık ayında gelen bir faturanın aynı tüketim miktarı ile kademeli elektrik tarifesinin uygulanmaya başladığı Ocak ayında ne kadarlık bir fark oluşturacağı gösterilmektedir.

ENERJİYİ NASIL DAHA VERİMLİ KULLANABİLİRİZ?

Enerji faturalarımızı düşürmek ve aile ekonomisine katkıda bulunmak, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi verimli kullanmamızın şart olduğunu da ifade eden Özdemir açıklamalarını şöyle sürdürdü; ”Binalarımızda alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki küçük değişiklikler bizlere çok şeyler kazandıracaktır. Ülkemizde enerjinin %26’sı ısınma için kullanılmakta, oysa ülkemizdeki tüm binalarda ısı yalıtımı yapılmış olsa ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlanabilir. Evlerde aydınlatma olarak üç akkor lamba, kompakt floresan lamba ile değiştirilmiş olsa % 80 daha az enerji harcanabileceği gibi yaklaşık 4 ayda kara geçilebileceğini ve 6 adet ağaç dikilmiş gibi olup, dışa bağımlılığın azalacağını kaydetti. Enerji etiketli ürünlerle alacağımız ev aletlerinin, enerji verimlilik sınıfını ve enerji tüketim değerlerini kontrol ederek enerjiyi daha verimli kullanabileceğimizi de unutmayalım.”

DAĞITIM ŞİRKETLERİNDEN KÜÇÜK TAVSİYELER

Standart bir hanede en çok elektrik tüketen 3’ lü; Buzdolabı, Fırın ve Ütüdür. Aylık tüketimi 150 kWh olan bir hanede bu tüketimler toplam tüketimin %53 ‘ünü oluşturmaktadır. Enerjiyi verimli kullanmak adına aşağıda birkaç basit öneriyi uygulayabilirsiniz.

-Bir buzdolabı için soğutma kısmı için ideal soğutma derecesi 3-5 santigrat derece aralığıdır; dondurucu kısmı ise -18 santigrat derecede kullanılmalıdır.