Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, kredili ev ve arsa alımında talep edilen ekspertiz raporunun, bedelinin sorunlara neden olduğuna işaret etti.


Erilkun, raporu verecek olan değerleme şirketlerinin bankalarca belirlendiğine temas etti ve “Bu şirketlerin yoğunluğu, bölgeyi tanımayan veya lisansı bulunmayan eksperler görevlendirmelerine bağlı olarak tüketiciler, alma kararını erteliyor.” dedi.

Bankaların kredi kullanacaklara yardımla yükümlü olduğunu belirten Erilkun şunları dile getirdi:

“Tüketiciler, değeri belli olan bir ev veya arsayı satın almasa dahi ekspertiz için ödediği bedeli geri alamıyor. Şayet kullanacağı kredi tutarı ekspertiz raporunda yer alan bedelle örtüşmüyorsa diğer bankaya başvurduğunda da aynı prosedürle tekrar karşılaşıyor. Ayrıca ekspertiz bedeli için tekrar ödeme yapıyor. Öyle ki diğer bankanın da aynı değerleme firması ile anlaşmalı olduğunu görülebiliyor. Bankalar, tüketiciden ekspertiz bedeli için önemli miktarlarda ödeme alıyor. Hatta müşteriler bedelini ödedikleri ekspertiz raporlarının örneğini dahi alamıyor.”

“TÜKETİCİ DEĞERLEME FİRMASINI SEÇEBİLMELİ”

Hakan Erilkun, eksperlerin eğitimlerini tamamlaması gerektiğinden söz etti; ilaveten “Raporlar da belli bir standartta olmalı. Tüketici dilediği değerleme firmasını seçebilmeli.“ dedi.