İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, 1 Ocak 2016’dan itibaren açıkta peynir satılamayacağına ve tattırılamayacağına ilişkin haberler üzerine yaptığı açıklamada, “Bu hüküm, doğrudan satışlarda geçerlidir. Bizim üyelerimizse perakende satış yapmaktadır.” dedi.

Söz konusu haberlerin, sektörde faaliyet gösteren esnafı tedirgin ettiğini belirten Mutlu, Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği üzerinde yaptıkları incelemeler neticesinde, mevcut durumun aynen devam edeceğini söyledi. Buna göre üyelerinin, ürünü önemli maliyetlere girmeden açıkta satabileceğini, şarküteri, bakkal ve pazarlarda peynir almak isteyen vatandaşların da gönül rahatlığıyla peyniri yine tadarak alabileceğini ifade eden Mutlu, “Peynir Tebliği'nde ambalajla satışı zorunlu hale getiren hüküm, doğrudan satışlar için geçerlidir. Oysa bizim esnafımız, perakende satış yapmaktadır. Öte yandan yine tebliğin bir başka maddesinde, satış esnasında tüketiciye sunulan peynirin dilimlenebileceği de belirtilmektedir.” diye konuştu.

'ESNAF PERAKENDE SATIYOR'

Konu hakkındaki karışıklığın, Peynir Tebliği'nin 5. ve 13.ü maddelerinden kaynaklandığını belirten İESOB Başkanı Mutlu, 13. maddenin 4. fıkrasında, “Bu tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği'nde yer alan hükümlere uygun bir malzemeye koyularak tüketiciye arz edilir.” hükmünün yer aldığını hatırlattı. Buradaki “doğrudan satış” ifadesinin, bir satıcının anlatması veya göstererek tanıtması aracılığıyla bir tüketim malının müşteriye evinde, işyerinde veya satış noktası olmayan bir başka yerde doğrudan satışını içerdiğini dile getiren Mutlu, “Tanımdan da anlaşılacağı üzere peynir, pazarlama yöntemiyle satılacaksa ambalajlanmak zorundadır. Oysa pazarcı, şarküteri veya bakkal üyemiz, perakende satış yapmaktadır, yani üyemizin işyerinde yaptığı satış, doğrudan satış kapsamında değildir. Dikkate alınmayan diğer madde ise tebliğin 5. maddesidir. Bu madde, tebliğ kapsamında yer alan peynirlere, tüketiciye sunulurken satış esnasında dilimleme, rendeleme ve ufalama gibi fiziksel işlemler uygulanabileceği hükmünü içermektedir. Yani peynirler, satış esnasında dilimlenip vatandaşa tattırılabilecektir.” şeklinde konuştu.

‘ENDİŞEYE GEREK YOK’

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, bu haberler üzerine yaptığı açıklamada peynirlerin muhafaza, taşınma ve piyasaya arz edilme sürecinde 10 santigrat derecenin altında tutulmasının zorunlu hale getirildiğini, bu hükmünse pazar ve diğer işyerlerinde açıkta peynir satılmasına engel oluşturmadığını bildirdiğini hatırlatan Mutlu, “Dolayısıyla bu sektörde faaliyet gösteren üyelerimizin endişelenmelerine gerek yoktur. Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen üyelerimiz de birliğimizin gıda müdürlüğünden ayrıntılı bilgileri alabilirler.” dedi.