Fransa Başbakanı Manuel Valls, Yunanistan ile kreditörler arasındaki görüşmelerin 'mutlu son' ile bitmesini, "Bu Avrupa'nın bir zaferi" ifadeleriyle değerlendirdi. Valls, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'i de anlaşma için gösterdikleri çaba nedeniyle tebrik etti.

BFM kanalına konuşan Valls, "Bu, Avrupa'nın bir zaferi. Euro bölgesinden çıkması halinde Yunanistan büyük bir ekonomik ve sosyal şok yaşayacaktı. Bu, Avrupa'nın inşaası noktasında ilk derin hata olacaktı." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Hollande'ın görüşmelerdeki tutumundan da övgüyle bahseden Valls, Hollande'ın görüşmelerde çok akıllı ve ince bir strateji uygulayarak tarihi bir başarı elde ettiğini savundu. Fransa'nın pozisyonunun da başından beri değişmediğini aktaran Valls, bunun Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalmasını sağlamak olduğunu söyledi.

"FRANSA-ALMANYA DOSTLUĞU YIKILMAZ"

Llmanya Başbakanı Angela Merkel'in kriz boyunca ortaya koyduğu çalışmayı da selamladığını söyleyen Fransa Başbakanı Valls, Almanya ile Fransa dostluğunun da yıkılmaz olduğunu savundu. Valls, tansiyonun yüksek olduğu dönemlerde bile bu dostluğun bozulmadığını kaydetti. Manuel Valls, "Bu iki büyük ekonominin istikrarına ihtiyacımız var. Birlikte çalışıyoruz. Bu aramızda hiç fark olmadığını anlamına gelmez ancak önemli olan Fransa ile Almanya arasında bir denge var." dedi. Almanya hakkında Fransız kamuoyunda dile getirilen sert eleştirilere de karşı çıkan Valls, "Almanya hakkında korkunç kelimeler duyuyorum, dikkat etmek gerekir. Almanya demokratik bir ülke ve bizim partnerimiz." diye konuştu.

Fransa'da 2012 yılında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Sol Cephe'nin lideri Jean-Luc Melenchon, 1'inci ve 2'nci dünya savaşlarını kastederek, "3'üncü kez bir Alman hükümeti Avrupa'yı yok ediyor." ifadelerini kullanmıştı.