İftar menülerinin vazgeçilmezi hurma ve kompostoluk meyveler el yakıyor. Hurmanın kilosu türüne göre 14 ila 120 lira arasında değişirken, 1 kilo kayısının fiyatı da 24 ila 44 lira arasında değişiyor. Kuru üzümün kilosu 9 ila 18, kuru incirinki de 18 ila 30 lira arasında.

Ramazan ayında hurma ile birlikte kompostoluk meyvelere ilgi artıyor. Dolayısıyla Ramazan alış verişinin gözde mekanlarından Mısır çarşısında da şu sıralar en çok satılan ürünlerin başında hurma ile kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir geliyor. Fiyatların genel seviyesi ile Cihan'a değerlendirmelerde bulunan satıcıların ve tüketicilerin görüşleri birbirinden oldukça farklı. Malatya Pazarı'nın satış görevlilerinden Mahmut Yıldız, fiyatlarda önemli bir artış yaşanmadığını belirtirken, ürünlerin kendi içinde niteliğine göre fiyat alabildiğine işaret ediyor. Yıldız, özellikle hurmada; yoğun ilgi gören Acve, Medjoul ve Şugri türlerinin fiyatının da diğerlerine nazaran daha yüksek olduğunu belirterek, "Bu meyvede yüzde 5 gibi bir artış var. Kuru kayısının fiyatı ise geriledi. Geçen sene bol olmadığı için kayısı pahalıydı. Şu an fiyatlar geriledi.” ifadelerini kullanıyor. Oruç tutanlara iftarlarda gazlı içecekler yerine komposto tüketmeleri tavsiyesinde bulunmayı da ihmal etmiyor.

Osmanlıoğlu Kuruyemiş’ten Hayri Güneş de hurmada pek bir fiyat değişikliği olmadığını, kuru meyvede ise nispeten artış olduğunu söylüyor. Güneş'in iftarlık fiyatları ile ilgili değerlendirmesi şöyle:

"Hurma fiyatları geçen sene ile hemen hemen aynı. Ortalama 25 lira. Yani 25 lira normal, bununla hurma alınabilir. Artışlar kayısı ve fındıkta. O da iklim şartlarından ileri geliyordu. Ama şunu ifade edeyim; şu an 60 lira cebinize koyup kayısı incir, hurma almanız, Ramazan’da tüketmeniz mümkün. Bunların her birinden 250 gram aldığınız takdirde rahat edersiniz. Ki; 60 liraya saydığım ürünleri rahat rahat almanız mümkün."

Hurma fiyatları müşterilerin de yakın takibinde. Ürünler ile yakından ilgilenen Hüseyin Kıray, “Fiyatlar normal. Geçen seneye göre çok artış görmedik. 24 lira her keseye uygun.” yorumunu yapıyor. Kıray, Ramazan ayının bollukla geçmesi temennisinde bulunuyor.

Hurma fiyatları:

Ürün Fiyat (Lira)
Acve Hurma 120
Medjoul Hurma 64
Şugri Hurma 46
Ekstra Kudüs Hurma 35
Medine Sakızlı Hurma 28
Tunus Dökme Hurma 15
Dallı Tunus Hurma 14

Kuru meyve fiyatları:

Ürün Fiyat (Lira)
Kuru Kayısı 24-44
Kuru İncir 18-30
Kuru Üzüm 9-18