Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatçıları, 2015 yılının ilk çeyreğinde ihracatta yaşanan gerilemenin önümüzdeki aylarda duracağına inanıyor. 2015 Ocak-Mart döneminde, 2014 yılının aynı dönemine göre ihracatı yüzde 9’luk düşüşle 122 milyon 551 bin dolara gerilen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2015 yılının geri kalan diliminde ihracatını arttırmayı ve yıl sonunda 2014 ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2014 yılı olağan mali genel kurul toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapıldı. Genel kurulda konuşan Birlik Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Türk ihracatçısının son 10 yıldır dünya genelindeki ekonomik ve siyasi krizlere rağmen ihracatını arttırma başarısı gösterdiğini söyledi. Tarakçıoğlu, “2015 yılının önümüzdeki üçüncü çeyreğinde toparlanma bekliyoruz. Türk ihracatçısının yeni pazarlar bulma konusundaki kabiliyetine güveniyoruz. Türk şirketlerinin dinamik yapısı, en büyük avantajımız. Özellikle Orta ve Güney Afrika ile Uzakdoğu'da yeni pazarlar bulacağız. 2015 yılı sonunda artıya geçemesek bile 2014 yılı ihracat rakamlarına ulaşacağımızı ümit ediyoruz.” diye konuştu. Türkiye’nin büyümesinin arzu edilen yüzde 5 seviyesine çıkması ve istihdam edilen çalışan sayılarının artması için ihracatın olmazsa olmaz konumunda olduğuna işaret eden Tarakçıoğlu, şunları kaydetti: “Konjonktürün yardımıyla dünyadaki ticaretin seyrinin değişimiyle birlikte bu yılı kayıpsız atlatmayı umuyoruz. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak 2015 yılı sonunda hedefimiz, 500 milyon dolar bandının üzerinde ihracat yapmak.”

‘AFRİKA VE UZAKDOĞU'YA YOĞUNLAŞACAĞIZ’

Önümüzdeki süreçte Afrika ve Uzakdoğu pazarlarına yoğunlaşacakları bilgisini veren Tarakçıoğlu, “Mobilya sektörü, üretim kapasitesi ve üretim esnekliğiyle bu tür krizlerde avantajlı hale gelebiliyor. İtalya’nın, Çin’in yapamadığı işleri, kısa temrinli işleri alacağımızı ve ihracatımızı arttıracağımızı düşünüyoruz.” dedi. Orman Genel Müdürlüğü ile odun dışı orman ürünleri sektöründe ortak çalışma yaparak ürün ve pazar artışı yakalamayı amaçladıklarını da anlatan Tarakçıoğlu, odun dışı ve orman ürünleri ihracat rakamlarının da bu çalışmalarla arttırılacağını sözlerine ekledi.

Bu arada genel kurulda, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı bütçesi, 2 milyon lira olarak kabul edildi.