Güneydoğu Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut İşsever, Irak'a ihracatın durma noktasıne geldiğini söyleyerek, “İşadamlarının hükümetten beklentisi duygusal değil, soğukkanlı politikalar.” dedi.

Ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan İşsever, 2014 yılında dünya ekonomisinin beklentilerin altında bir performans sergilediğini hatırlattı. ABD ve İngiltere ekonomilerinde nispi bir canlanmadan bahsetmenin mümkün olduğunu ifade eden İşsever, “2015 yılının daha ilk 2.5 ayında, AB ve Japonya ekonomileri ile gelişmekte olan ekonomilerdeki yavaşlama, geçtiğimiz yıl daha belirgin hale dönüşmüş ve 2014 yılında dünya ekonomisinin büyümesini oldukça sınırlamıştır.” diye konuştu. Daha önemli bir gelişmenin ise beklenmedik bir şekilde tekrar artan petrol fiyatları olduğunu da kaydeden İşsever, “Aslında petrol fiyatlarındaki bu gelişmenin yılın ilk 2,5 ayında başlaması, uzun süre düşüşün ardından, hızlı ve yüksek oranda artış olması bir çok kesimi etkilemiş durumda.” diye konuştu.

Bölgenin en büyük ikinci ihracat pazarının Irak olduğuna dikkatleri çeken İşsever, “Irak’a ihracat durma noktasına geldi. Halen ihracat var ama yok denecek kadar az. Bölgeyle iş yapan bir çok sektör ile ihracatçılar, yaşanan sorunların devam etmesi halinde büyük yaralar ortaya çıkacağını belirtiyor. İşadamlarının hükümetten beklentisi ise duygusal değil, soğukkanlı politikalar.” açıklamasını yaptı. İşsever, doların yükselişinin de olumsuz etkileri olacağına vurgu yaparak şunları söyledi: “Başta AB olmak üzere Rusya, Irak, Suriye ve hemen diğer tüm ülkelerde doların aşırı artışı, söz konusu ülkelerde tüketimi kısıtladığı için Türkiye’nin pazarları konumundaki bu ülkelerde talep düşüşü beklentisi, durgunluğun devam edeceği ve ihracatımızın düşeceğini gösteriyor.”