İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Toplumsal uyumsuzluklar ekonomik risklerimizi arttırıyor.” dedi. Bahçıvan, Türkiye’nin mali durumunun siyasileri sorumlu davranmalarını gerektirdiğini vurguladı.

Bahçıvan, İSO Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısında iç tartışmaların her kesimi yorduğunu dile getirdi.

Bahçıvan, Şanlıurfa Suruç ve Adıyaman’da vuku bulan terör eylemlerini de kınadı. Türkiye’nin bu dönemin birlik içinde ve itidalli davranarak aşacağını ifade etti.

Sanayicilerin sermaye piyasalarının sunduğu imkânlara açık olması gerektiğini belirten Bahçıvan, şunları kaydetti:

“Ülkemizde yüzde 13 olan iç tasarruf oranı çok gerilerde. Özel sektörün borçları açısından da duruma bakarsak, sermaye piyasaları ekonominin geneline göre istenen hızda büyümedi. Reel sektör finansmanı çoğunlukla bankalar eliyle yurtdışından edinilen dış kaynaklara dayanıyor. Özel sektör bundan dolayı 285 milyar dolarlık ağır borç yükünün altında. Türkiye’de sermaye piyasaları daha gelişkin olsaydı, özel sektör finansmanı daha yüksek oranlarda yurtiçi tasarruflara dayanabilir ve bugün telaffuz ettiğimiz düzeyde bir kur riskimiz olmayabilirdi. Yeniden üretim ekonomisine dönüş arzusunun fiiliyata geçmesi açısından sanayicimizin finansman sorununun çözümlenmeli.”

Borsalarda işlem gören şirketlerin milli gelire oranının çok gerilerde olduğunu anlatan İSO Yönetim Kurulu Başkanı, şöyle devam etti:

“Burada değerlendirilmeyi bekleyen güçlü bir potansiyel var. Şirketlerimizin bu potansiyeli değerlendirmesi ve sermaye ihtiyaçlarını uzun vadeli ve düşük masraflı araçlarla karşılaması, borsa ve sermaye piyasalarıyla ilgili bilgi ve deneyimlerinin artırmasına bağlı. Şirketlerimizin halka arz yoluyla finansman ihtiyaçlarını karşılamakta çekingen davranmaları doğal. Şirket yapısında kapsamlı bir dönüşüm gerektiren bu büyük adımı atmak kolay değil. Bu yolda güven artırımı konusunda Borsa İstanbul’a önemli görevler düşüyor.”

Yunanistan’ın borç sorunu konusunda Avrupa Birliği, İran’ın da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi 5 +1 ülkeleri ile nükleer müzakerelerde anlaşmaya varmasını olumlu gelişmeler olarak niteleyen Erdal Bahçıvan, “İran ile ikili ticari ilişkilerimiz ivme kazanacak. İran büyük nüfusu ve pazarıyla Türkiye’ye birçok sektör için yeni fırsatlar sunacak. Bu anlaşmayla dünya enerji fiyatları da istikrarlı ve olumlu bir seyir izleyecek. Sınır ticareti açısından bu anlaşmanın önemine baktığımızda, İran ile önümüzdeki aylarda sınır ticaretimizin güçlenmeye başlayacak olması Doğu sınırlarımızdaki yöre insanının hayatına olumlu katkı yapacak.” dedi.