İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, temennilerinin erken değil en erken seçim olduğunu dile getirdi.

Çağlar, en erken seçimin öngörülebilirliği arttıracağını vurguladı.

İTO Meclisi Ağustos ayı toplantısını yaptı. Siyasi ve ekonomik konuların ele alındığı toplantıda koalisyon görüşmelerine değinen İTO Başkanı İbrahim Çağlar, şunları kaydetti:

“Koalisyon görüşmeleri yapılıyor. Ama görüşmelerden erken seçime gidileceği haberleri sızıyor. Burada biz dün ne dedi isek şu an onu diyoruz. Hep tek başına iktidar talebimizi dillendirdik. Esas talebimiz o. Siyasi istikrar için ideal olan o. Bizim jenerasyon çok koalisyon gördü. Öyle ki aylarca Bakanlar Kurulu’nun toplanamadığını gördük. Bir bakanın küsüp istifa ettiğini gördük. Onun için biz, tek başına iktidar talep ederiz, istikrar için. Ama son seçimlerde millet görevi hiçbir partiye vermedi. Koalisyonsuz hükümet imkânı ortadan kalktı.”

Koalisyon olmadığı takdirde seçime gidilmesini gerektiğini belirten Çağlar, şöyle devam etti:

“Kasım ve Aralık ayında yapılacak seçimin ardından hükümet bütçesi yapılmayacak. Yeni hükümet bunu Ocak ayına mı, Şubat ayına mı kaydıracak. Onun için erken seçim yapılacaksa en erken sürede yapılmalı. Bu erkenden olsun bitsin. Bizim burada talebimiz önümüzü görmek, kararı buna göre almak.

Geçenlerde benim bu konu ile ilgili açıklamalarımda ısrarla çelişki görenler oldu. Onlar kendilerine bakmalı, anlayışlarını yenilemeli. Ahmet Mithat Efendi birine ‘boş hokkayı al da gel’ demiş. Aradan geçmiş o adam beş hokka soğanla gelmiş. Ahmet Mithat Efendi, şaşırmış ve ‘evladım ben boş hokkadan söz ettim, hadi beş okka tamam da soğan ne’ demiş. Demek ki adamın aklında soğan varmış. Bunlarında aklında soğan var. Yani ‘başkan çark etti’ diyenlerin durumu da böyle. Benim dediklerimden de soğan çıkaranlar olacak. Olan bitenlerden üyelerimiz tedirginse gerekeni dillendirmek görevimiz. 380 bin üyemizin hakkı var. Kaos iklimi yaratmayı amaçlayanların olduğu ortamda bizim görevimiz budur. Hükümet ile ilgili durumun rayında gitmesine katkı sunmaktır.”



Artan terör olaylarına da temas eden Çağlar, “Kirli ve karanlık oyunlar sahnede, kanlı tuzaklar var. Teröre karşı amansız mücadele tabii canımızı da yakıyor. Ben şehitler önünde minnetle eğiliyorum. Ana-babalara, tüm yakınlarına emniyet güçlerimize, silahlı kuvvetlerimize ve ülkeye taziye diliyorum. Ama bilinmeli ki beyzadeler cetvelle çizmedi bu ülkenin sınırını. Yine bilinmeli ki terör içindekilerle batacak bir gemidir. Gemiye binenleri d, ondan medet umanları da, dümeni elinde tutanları da tanıyoruz. Burada bizim sorumluluğumuz var, umut ediyorum ekonomi dünyası ve sivil toplum örgütleri el ele vererek terör bataklığını kurutacağız” ifadelerini kullandı.


İTO Başkanı Çağlar, ilaveten hükümet sorununun aşılması, ekonomiye yoğunlaşılması temennisinde bulundu.