İzmir Büyükşehir Belediyesi evsahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 84. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 28 Ağustos-6 Eylül 2015 tarihlerinde açılıyor. Partner ülkesi Türkmenistan, onur konuğu ili Eskişehir ve teması "Eğitim" olan 84. İEF, yine Kültürpark’ta yapılacak. Fuar, 10 gün süreyle düzenlenecek etkinliklerle bu yıl da ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin buluşma noktası olacak.

TEMA: EĞİTİM

Her yıl başka bir tema çerçevesinde düzenlenen İEF’nin bu yılki teması Eğitim olacak. Tema kapsamında okul öncesi eğitim kurumlarından üniversitelere, dil okullarından dans kurslarına kadar birçok kurum ve firma 2 no’lu holde yer alıyor. Ege Üniveristesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Ekonomi Ünivertsitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Şifa Üniversitesi, tek çatı altında İzmir Üniversiteler Platformu olarak fuarda yer alacak. Ayrıca KKTC, bu yılki tema kapsamında Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi ile katılacak.

AÇILIŞ GÖSTERİSİ TROYA’DAN

84. İEF, 28 Ağustos Cuma günü, Anadolu Ateşi'nin "Troya" gösterisiyle açılacak. "Yükselen Çığlık" ve 3 bin yıllık mistik bir düşün yeniden hayat buluşunu konu alan Troya, Kültürpark Yer Altı Otopark üstündeki çim alanda, ücretsiz olarak saat 21.30’dan itibaren seyredilebilecek.

52 ÜLKE KATILIYOR

Fuara ticari, delegasyon ve etkinlikler kapsamında 52 ülke katılıyor. Geçen yıl olduğu gibi sadece uluslararası katılım için olan 4 no’lu hol, 28 Ağustos-1 Eylül arasında açık kalacak. Diğer bütün etkinliklerse 10 gün boyunca devam edecek. 84. İEF'ye katılan ülkeler şunlar: Afganistan İslam Cumhuriyeti, Avustralya, Azerbaycan, Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Birleşik Meksika Devletleri, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cape Verde, Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Endonezya, Fransa, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Güney Sudan Cumhuriyeti, Gürcistan, Irak, Kamboçya, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, KKTC, Kosova Cumhuriyeti, Kosta Rika, Kuveyt, Lübnan, Makedonya, Malezya, Malta, Namibya, Nijer, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, Rusya, Senegal, Seyşeller, Somali, Sudan Cumhuriyeti, Tanzanya, Türkmenistan, Ukrayna, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Yunanistan ve Zimbabve.

FUARDA SOKAKLAR OLUŞTURULDU

İEF'de bu yıl ilk kez kitap sokağı alanı oluşturuldu. Lozan kapısından Kahramanlar Cumhuriyet kapısına kadar olan bölüm, çarşı ve kitap sokağı olarak ayrıldı. Kurumlara, Sağlık müdürlüklerine, hastanelere özel 2 ve 3 no’lu holler önünde ise sağlık sokağı kuruldu. Uzun Havuz bölümünde, bu yıl ilk kez sanat sokağı yer alıyor. Burada fuar süresince ücretsiz atölyeler hizmet verecek. Karikatür, okul öncesi eğitim, çini, ebru, geri dönüşüm malzemeleri, ahşap oyuncak boyama, bez çanta boyama, cam işçiliği, kulink sanatı, evde tarım eğitimi ve mask atölyeleri, fuar süresince 18.00-22.00 saatleri arasında olacak. 26 Ağustos kapısında yer alacak Migros sokağında ise çeşitli ürünler, promosyon olarak ziyaretçilere sunulacak. Elektronik kartın yanısıra bu yıl ilk kez jetonla giriş de uygulanacak. Elektronik kartı olmayan ziyaretçiler, giriş kapılarına yerleştirilen makinelerden jeton satın alabilecek. Elektronik kartla girişler tam 2,5 ve öğrenci 1,5 TL, jetonla ise hepsi 2,5 TL olacak. Ziyaret saatleri 16.00–23.00, Fuar Çarşısı için 12.00–23.00 olarak belirlendi.