84. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)'nin açılışı yaklaşırken Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, yemek stantları ve büfeler hakkında belediye ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne uyarılarda bulundu. Her yıl olduğu gibi fuar alanı içinde gıda maddesi satan onlarca büfe ve mekânın faaliyete geçeceğini belirten Keskinoğlu, geçmiş senelerden edinilen izlenim ve tespitlere dayanarak, hijyen kuralları ve gıda güvenliğine ilişkin kaygılarını dile getirdi.

Bu sene de hijyen kurallarının ve gıda güvenliğinin bir kenara bırakılıp halkın sağlığını tehdit edici uygulamalarla gıda satışları yapılacağı endişesini taşıdıklarını söyleyen Keskinoğlu, “Küçük masalarda veya tezgahlara kurulmuş, temizlik için suyu dahi bulunmayan, saatlerce açıkta kalan döner gibi et ve et ürünleri satış noktaları, çiğ et kesilen bıçaklarla pişmeden tüketilen domates, soğan ve hattâ ekmek doğranması gibi insan sağlığını tehdit eden birçok uygulama var. Bu tarz tehlikelere karşı belediye ekiplerinin, denetimleri sıkı tutmaları görüşündeyiz.” şeklinde konuştu.

Bunların dışında son tüketim tarihi geçmiş veya çok yaklaşmış ürünlerin satılmamasına, gıdada soğuk zincir uygulamalarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Reha Keskinoğlu, "Dondurulmuş olarak gelen çiğ et ve et ürünlerinin, çözündürme prosedürüne uygun olmayan bir şekilde açıkta çözündürülmesi, alet ve ekipman hijyenine dikkat edilmemesi, hizmet sunan personelin mevzuat gereği hijyen eğitimi alması gerekirken eğitimsiz kişilerin hizmet vermesi konularında da hem tüketicileri hem de resmi makamları uyarıyoruz. 5996 sayılı kanun ve Gıda Hijyen Yönetmeliği'nin 12. maddesinde belirtilen hususların yerine getirilmediği, bu işyerlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt sistemine dahil olup olmadıklarının bilinmemesi ve bunun gibi birçok uygunsuzluk, bizim izlenimlerimiz arasındadır. Yaşadığımız sıcak günleri de dikkate aldığımızda, gıda zehirlenmelerinin olması çok kuvvetle muhtemeldir. Belediye ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, fuar boyunca denetim yapmalarının ve ayrıca denetim sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmalarının çok önemli olduğunu vurgulamak isteriz." şeklinde konuştu.
Ayrıca Keskinoğlu, “