Toplu ulaşımda deniz taşımacılığının payının arttırılması ve mevcut filonun modern, çevreci, engelli kullanımına uygun yeni gemilerle yenilenmesi amacıyla "Deniz Ulaşımını Geliştirme" projesini uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 yeni yolcu gemisinden sonra ihale ettiği üç adet arabalı yolcu gemisinden ikincisini de denize indirdi.

Tuzla’da imal edilen ve geçen mart ayında suya indirilen “Hasan Tahsin” isimli arabalı yolcu gemisinin, eylül ayında İzmir’e gelerek hizmete girmesi için hazırlıkları sürdüren Büyükşehir Belediyesi, “Ahmet Piriştina” isimli ikinci arabalı gemiyi de suyla buluşturdu. "Kubilay" adı verilen üçüncü arabalı vapurun yapım çalışmaları devam ediyor. İsimleri İzmirliler tarafından belirlenen arabalı gemiler, altışar ay arayla teslim alınarak hizmet vermeye başlayacak.

İzmir’in yeni arabalı yolcu gemileri, 78.90 metre boyunda ve 17.40 metre eninde, 450 yolcu ve 71 araç kapasiteli. İzmir’deki eski vapurlara göre yüzde 30 yakıt tasarruflu ve çok daha hızlı. Mevcut gemiler 9/10 knot iken yeni gemiler 14 knot hızında olacak. İşletmeci kuruluş İZDENİZ, böylelikle sefer sürelerini kısaltarak sayıyı arttırmayı planlıyor. Yılda 480 bin olan yolcu sayısının, yeni gemilerle 800 bine çıkması hedefleniyor. Yeni gemiler, bütür güverteleri ve yolcu salonları, fiziki ve görme engellilerle bebek arabalı yolcuların kullanabileceği şekilde tasarlandı. Gerekli yerlerdeki ikaz ve yönlendirme işaretleri, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı, Braille alfabesiyle yazılacak. Güverte ve salonlarda, görme engelli yolcuların kullanabileceği tipte yer döşemesi kullanılacak. Ayrıca üst güvertesinde 2–5 yaş arası çocuklar için çevrili oyun sahası olacak ve oyuncaklarla donatılacak. Tekerlekli sandalyeli ve bütün engelli yolcularla bebek arabalıların iniş binişleri için gerekli teçhizat ve düzenlemeler bulunacak. Sancak ve iskele bordalarında, güverteler arasında engelli ve yaşlı yolcuların hareket etmesini sağlayacak yeterlilikte iki asansör bulunacak. Yolcuların kedi ve büyük boydaki köpeklerini taşıyabilmesi için en az üç adet, birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi yer alacak ve bu alanlar, yolcuları rahatsız etmeyecek şekilde yapılandırılacak. Yolcuların bavul ve çantalarını koyabilecekleri raf ve özel bölümler de olacak.