Jak Meyvesi: Ağaçta Yetişen En Büyük Meyve

Jak meyvesi; 1,20 metre çapı ve 50 kiloya çıkabilen ağırlığı ile ağaçta yetişen en büyük meyve unvanına sahip. Bu meyvenin ağırlığı ve boyu bakımında adeta bir karpuz büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.

Jak meyvesi görüntüsü ve tadının yanı sıra insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri sebebiyle de dünya genelinde popülerliği artan bir yiyecektir. Antioksidan içeriği yüksek olan bu meyve içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler sayesinde birçok hastalığın oluşumunu önlüyor.

Pişmiş, çiğ ya da konserve şeklinde tüketilebilen bu meyveyi ve faydalarını biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz? İşte jak meyvesi özellikleri ve faydaları…

Jak Meyvesi Nedir?

Jack fruit meyvesi, dilimize Jak meyvesi olarak çevrilmiştir.

Ağaçta yetişen en büyük meyve unvanına sahip olan bu besin, tropik meyveler sınıfındadır.

Dutgiller ailesinin bir üyesi olan bu meyvenin Latince adı Artocarpus heterophylls’dir.

Jak meyvesi ağacı ortalama 15 metre boyundadır.

Jak meyvesinin çapı 1,20 metreye, ağırlığı ise 50 kiloya çıkabilir.

Yağmur ormanlarında, doğal olarak, kendiliğinden yetişir.

Jak meyvesi tadı ananas, mango ve muz karışımına benzetilir.

Yumuşak, etli ve yağlı bir meyvedir. Uzmanlar, yağlı olması sebebiyle kontrollü bir şekilde tüketilmesini önermektedir. Aşırı miktarda tüketimi tavsiye edilmez.

100 gram jak meyvesi 95 kcal kaloridir.

Aynı orandaki jak meyvesindeki 0,4 g yağ, 2 g protein ve 15 g karbonhidrat içerir.

100 gram jack meyvesi; 407 mg potasyum, 48 mg sodyum, 37 mg kalsiyum, 1,8 mg lif, 0,5 mg demir, 10 mg B6 vitamini, 15 mg C vitamini ve 540 IU A vitamini ihtiva eder.

Jak Meyvesi Türkiye’de Yetişir Mi? Nerede Bulunur?

Dilerseniz biraz da Jak meyvesi yetiştirme koşullarından ve hangi bölgelerde yetiştirildiğinden bahsedelim.

Jak meyvesi ağacı, düşük rakımlı bölgelerde büyür.

Bu ağaç Endonezya, Güneydoğu Asya kıyıları, Hint Yarımadası ve Batı Ghats’da yetişir.

Ülke ve bölge açısından baktığımızda ise; en çok Hindistan başta olmak üzere Sri Lanka, Bangladeş ve Nepal gibi ülkelerin yanı sıra Maharashtra, Kerala, Karnataka ve Batı Bengal’de yetiştirildiğini söyleyebiliriz.

Tüm dünyaya Malay Yarımadası’ndan satışı gerçekleştirilir.

Her geçen gün popülerliği artan bu meyve, son yıllarda ülkemizde de (Antalya ve civarında) yetiştirilmeye başlandı.

Aronya Meyvesi: Süper Bağışıklık Güçlendirici!

Jak Meyvesi Nasıl Yenir?

Jak meyvesi baharatlı yemeklerin yanı sıra tatlılarda da kullanılabilir.

Bu meyve, Asya ülkelerinin meşhur yemeği Curry’nin ham maddesidir. Acılı bir yemek olan Curry, jack meyvesinin içinden çıkan tohumlardan yapılır. Bu tohumlar şekil itibariyle patatese benzer.

Kesildiğinde içinden çıkan tohumlar kaynatıldıktan veya kızartıldıktan sonra yenilebilir.

Konservesi yapılabilir.

Yaş meyve olarak çiğ olarak da tüketilebilir.

Çekirdekleri ezilerek ve kavrularak yenebilir.

Ayrıca krema ve dondurma yapımında kullanılabilir.

Jak Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Yüksek oranda C vitamini içeren jak meyvesi, güçlü bir antioksidandır. İçerdiği vitamin, mineral ve bileşenler sayesinde geçmişten günümüze sağlık alanında kullanılan meyvelerden biridir. Peki jak meyvesi faydaları nelerdir? Gelin, bu sorunun yanıtını detaylı bir şekilde inceleyelim.

1) Güçlü Bir Antioksidandır

Jak meyvesi ihtiva ettiği vitamin, mineral ve bileşenler ile antioksidan içeriği yüksek bir meyvedir.

Bu özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırır.

Hücrelerde deformasyon oluşmasının önüne geçer. Hücreler için adeta koruyucu bir kalkan oluşturur.

Dolayısıyla kansere zemin hazırlayan faktörleri ortadan kaldırdığını söylemek mümkündür.

Bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirir.

Koca Yemişin Hiç Duymadığınız 10 Faydası

2) B Vitamini Bakımından Zengindir

B vitamini, meyvelerde nadiren bulunan bir vitamin çeşididir.

Jak meyvesinin bu açıdan diğer meyvelerden farklı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu meyve B vitamini kompleksi bakımından zengindir.

B grubu vitaminler, hücrelerin hızlı bir şekilde yenilenmesine yardımcı olur.

Ayrıca bu vitamin grubunun cilt sağlığı açısından faydaları çoktur. İnce kırışıklıkları yok eder, derin kırışıklıkların ise görünümünü azaltır.

Sivilce ve akneler ile mücadele eder. Erken yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır. Cilde daha genç, parlak ve canlı bir görünüm kazandırır.

3) Sindirim Sistemine Dosttur

Jak meyvesi lif bakımından zengin bir meyvedir.

Bu özelliği sayesinde kabızlık ve şişkinlik gibi bağırsak sorunlarını önler.

Sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenler ve iyileştirir.

4) Kan Hücrelerinin Sayısını Artırır

Ispanaktan sonra folik asit bakımından en zengin besin sizce hangisidir? Evet, doğru bildiniz! Jak meyvesi!

Bu sıra dışı meyve, söz konusu özelliği sayesinde vücuttaki kan hücrelerinin sayısını arttırır. Dolayısıyla kansızlık sorunun gelişmesini önler.

5) Ağız İçini Temizler

Jak meyvesi, içerdiği bileşenler sayesinde tükürük bezinin fonksiyonlarını iyileştirir.

Ağız içini temizleme konusunda oldukça etkili bir besindir. Buradaki mikrop ve bakterileri öldürür.

Jack meyvesinin sağlık üzerindeki diğer olumlu etkileri şunlardır:

Hindistan cevizi ve jak meyvesinin karışımı alternatif tıpta ülser hastalarının şikayetlerini azaltmak amacıyla kullanılır.

Kalp hızını ve basıncını düzenler.

Potasyum bakımından zengin olan bu meyve bu özelliği sayesinde vücut sıvısını dengeler.

Sinir hücrelerini korur. Bu sayede ruhsal hastalıkların oluşma riskini azaltır. Depresyona karşı etkilidir.

Kas ve kemik gelişimine katkıda bulunur.

Kilo vermeye yardımcı olur. Ancak bu özelliğinden yararlanabilmeniz için aşırı tüketimden kaçınmalısınız. Jak meyvesi yağlı bir besin olduğundan aşırı tüketimi önerilmez. Tavsiye edilen günlük tüketim miktarı 75 gramdır.

İçerdiği C vitamini sayesinde vücudu zinde tutar.

Böbrekleri temizler.

Köklerinden yapılan özler; astım, deri ve ateş rahatsızlıklarına iyi gelir.

A vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Bu özelliği sayesinde göz sağlığını iyileştirir, görme bozukluklarına iyi gelir.

Ses tellerini kuvvetlendirir.

Tiroit bezi tedavisine yardımcıdır.