K. Maraş'ta  geçtiğimiz yılın Ekim, Kasım ve Aralık aylarında korona virüs vakaları çok yoğun şekilde görülmüş ve çok sayıda insanımız hayatını kaybetmişti. Daha sonra alınan tedbirlerle Kahramanmaraş'taki vaka ve ölüm sayılarında ciddi bir düşüş oldu. Sağlık Bakanlığı'nın son yaptığı açıklamayla da düşüşün devam ettiği görüldü.

Kahramanmaraş'ta bir önceki hafta yüz bin kişide 39,38 olan vaka sayısı bir sonraki hafta 100 bin kişide 35,35'e indi ve umutları yeşertti. Bu rakamlarla Kahramanmaraş kısıtlamanın kaldıırlması çin düşünülen rakamların sınırında yer alıyor. 

KAHRAMANMARAŞ'TA MUTASYON DURUMU

Geçtiğimiz günler Kahramanmaraş'ta mutasyonlu virüs nedeniyle Pazarcık, Dulkadiroğlu ve Göksun ilçesindeki 5 mahallede karantina uygulanmıştı. Son günlerde mutasyonlu virüsle ilgili bir açıklama yapılmadı. Pazartesi günü akşam ya da salı günü açıklanacak verilerden sonra Kahramanmaraş'la ilgili durum netleşecek.

OKULLAR AÇILIYOR

Kahramanmaraş'ta da tüm Türkiye'de olduğu gibi köy okullarında yüz yüze eğiitm öğretiem 15 Şubat tarihinde başlamıştı. 1 Mart tarihinden itibaren ise tüm ilkokullar ile ortaokul 8. sınıf ve lise 12. sınıflarda eğitim öğretim başlamış olacak. Diğer sınıf seviyelerinde okulların açılıp açılmayacağın aise vaka sayısına göre Kahramanmaraş Valiliği karar verecek.

1 Mart'ta Normalleşme

Sağlık Bakanı Koca, 1 Mart itibarıyla kriterlere uyan illerde normalleşmenin başlayacağını açıkladı. Buna göre:

100 binde 10 vakanın altındaki iller "düşük riskli",

100 binde 11-35 arası vaka olan iller "orta riskli",

100 binde 36-100 arası vakası bulunan iller "yüksek riskli",

100 binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise "çok yüksek riskli" kategorisine göre değerlendirilecek.

İllerle ilgili vakalar haftalık yayımlanacak. Örneğin bir ilin "yüksek riskli" kategorisinden "çok yüksek riskli" kategorisine geçmesi için vaka sayılarına bakılacak ve duruma göre tedbirler artırılıp, azaltılacak.

Düşük riskli iller "mavi", orta risk "sarı", yüksek risk "turuncu", çok yüksek risk "kırmızı" ile gösterilecek.

1 Mart'ta Normalleşme

Sadece 5 il normalleşme süreci şartlarını taşıyor

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Sağlık Bakanlığı’nın 15-21 Şubat tarihlerini kapsayan vaka haritasını ve normalleşme sürecini yorumladı.

Prof. Dr. İlhan'a göre normalleşme sürecine sadece 5 doğu ili yakın. Ankara ile birlikte Eskişehir, Adana, Mersin, Hatay, Antalya, İzmir, Çanakkale gibi illerin iyi durumda olduğunu söyleyen İlhan çoğunluğu Karadeniz'deki 12 kent yüksek riskli kategoride. ve normalleşme sürecinden oldukça uzak.