İstanbul'da meydana gelen ve bir kişinin öldüğü istinat duvarı faciası akıllara Kahramanmaraş'ta arka arkaya gelen istinat duvarları felaketlerini akıllara getirdi. Daha önce Haber46'nın konuyla ilgili sorduğu sorular cevapsız kalmıştı. Şimdi yeniden soruyoruz.

Kahramanmaraş'ta 7 Ocak 2019 tarihinde bir sitenin 10 metre yüksekliğindeki istinat duvarı çöktü. Yol kenarından geçen bir yayanın enkaz altında kalmaktan son anda kurtulduğu olayda büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Kahramanmaraş Vadi Mahallesi'ndeki bir sitenin istinat duvarının çökme olayı büyük korku ve panik yaşanmasına neden oldu. Aşağıdaki Fotoğraf o olaya aittir...

Bu olaydan 10 gün sonra 17 Ocak 2019 tarihinde daha korkunç bir olay meydana geldi. Yine Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesi Saçaklızade Mahallesinde meydana gelen feci olayda bu defa 30 metre yüksekliğinde 100 metre genişliğindeki istinat duvarı çöktü. Bu olayda da şans eseri can kaybı yaşanmadı.

Biraz geriye gidiyoruz. Tarih bu defa 29 Kasım 2017. Bu defa Onikişubat ilçesi Haydarbey Mahallesi'nde insanların tam işe gitme saatinde meydana gelen feci hadisede istinat duvarı çöktü. Büyük bir gürültüyle çöken ve mahallede büyük korkuya sebep olan olayda 10 araç enkazın altında kaldı. Bu olayda onlarca kişi dakikalarla ölümden döndü. Sabah saatinde meydana gelen olayın dehşet veren manzarasını aşağıdaki tek fotoğrafla bile anlayabilirsiniz. İşte 10 aracın hurdaya döndüğü o korkunç olaydan bir fotoğraf karesi.

8 Ocak 2019 tarihinde Dulkadiroğlu ilçesi Bahçelievler Mahallesi’nde müstakil evin istinat duvarı çöktü bu defa. Olayda yol kenarında bulunan otomobil bahçeye uçarken bu olayda da can kaybı meydana gelmemesi en büyük tesell oldu.

Tarih 9 ocak 2019 Çarşamba. Onikişubat ilçesi Yirmiikigün Mahallesinde bir rezidansın istinat duvarı çökerken bina çevresinde de heyelan meydana geldi. Çöken istinat duvarı nedeniyle rezidansın 1’nci katlarında hasar oluştu. Herhangi bir can kaybının yaşanmadığı olayda büyük çapta maddi hasar meydana geldi. 

30 Nisan 2018 tarihinde ise Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin bahçesi yağmur yağışı dolayısıyla suyla dolarken, istinat duvarı ise yıkıldı. olayda can kaybı ya da yaralanma meydana gelmemesi rahat bir nefes aldırdı.

KUZEY ÇEVRE YOLUNDA İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ?

17 Ocak 2019 tarihinde Kahramanmaraş'ta yapımı devam eden Kuzzey Çevre Yolunu istinat duvarı çöktü. Merkez Onikişubat ilçesi Şaçaklızade Mahallesi'nde, Kuzey çevre yolu istinat duvarının bulunduğu alanda meydana gelen toprak kayması ve ardından istinat duvarının çökmesi olayı da büyük paniğe neden oldu.

Haber46 bu olay sonrası Neler Oluyor? başlığını attı ve arka arkaya yaşanan istinat duvarı facialarına dikkat çekti.

KAHRAMANMARAŞ YIKILIYOR?

Haber46 olarak 8 ocak 2019 tarihinde "Kahramanmaraş Yıkılıyor" başlığını attık ve yetkililere bir dizi soru sorduk. Hiç birinin cevaplanmadığı sorularımızda yaşanan İstinat Duvarı facialarına dikkat çekmiş ve aşağıdaki soruları sormuştuk. 

İŞTE O KRİTİK SORULAR! SORULARI TEKRARLIYOR VE YETKİLİLERDEN CEVAP BEKLİYORUZ!

Son yıllarda  Kahramanmaraş'ta kaç istinat duvarı yıkılmıştır.

Yıkılan istinat duvarları Yapı Denetim firmalarının sorumluluk alanında mıdır? Bina yapılırken istinat duvarları da denetlenmekte midir?

Yıkılan duvarlar hangi yapı denetim firmaları tarafından denetlenmiştir?

Yıkılan duvarların yönetmelikte belirtilen şartları taşıdığı ilgili firmalar tarafından onaylanmış mıdır?

Bu güne kadar yıkılan duvarlarla ilgili inceleme yapılmış mıdır? Bu güne kadar yıkılan duvarlarla ilgili soruşturma açılmış mıdır?

Kahramanmaraş'ta risk taşıyan istinat duvarları ve binalarla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Bu konuda elinizde istatistiki bir bilgi var mıdır?

Yıklan duvarların suçlusu olarak sadece sağanak yağış mı gösterilmiş yoksa sorumlular belirlenmiş ve gereken soruşturma açılmış mıdır?

İstinat duvarları yıkılan sitelerin, binaların incelemesi yapılmış mıdır? Duvar sağlam yapılmadığına göre binaların da sağlam olmama ihtimali üzerinde durulmuş mudur?

Bütün bu soruları cevaplanması ve büyük bir facia yaşanmadan acilen tedbir alınması gerekmektedir?

Tüm bu soruların cevaplarını kamuoyu adına talep ediyoruz.

Haber46 olarak ileride "Biz Demiştik" dememek için konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.