Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını bağımsızlığına bağladı. Merkez Bankası’nın karalarını bağımsız bir şekilde verdiğini söyleyen Yılmaz, "Ancak şunu da ifade etmek isterim; bütün dünyada olduğu gibi bizde de Merkez Bankası kararları tabu karalar değil, tartışılmaz kararlar değil. Merkez Bankamızın karaları da şüphesiz ki her türlü tartışmaya açıktır.'' dedi.

Bakanlık ve Avrupa Birliği finansman desteği ile uygulanacak 'Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Projesi' ve 'Bölgesel Yatırım Ortamı Değerlendirmesi Projesi'nin açılış toplantısına katılan Yılmaz, basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Faiz indirimi ile ilgili soru üzerine, Merkez Bankasının son aldığı kararı olumlu bir karar olarak değerlendirdiğini aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

"AK Parti iktidara geldiği günden bugüne sürekli enflasyonu ve faizleri düşürmeye çalışan bir parti. Biz iktidara geldiğimiz günlerde faiz oranları yüzde 60’ların üzerindeydi. Enflasyonda yüzde 30’lar civarındaydı. Geçen 12 yıl içinde çok şükür geldiğimiz noktada tek haneli rakamlara her iki konuda da ulaşmış durumdayız. Tabi ki bunu daha da ileriye taşımak istiyoruz. Bu hepimizin ortak arzusu ve aslında bütün politikalarımızda da bunu gözetiyoruz. Dolayısıyla bu faizler ve enflasyon konusunda daha düşük rakamlara doğru gitmeyi temenni ediyoruz. Merkez Bankamızın son aldığı karar bu yönde olumlu bir karar. Ama gelecekte de daha da iyi yerleri görmüş oluruz. Bağımsız bir şekilde Merkez Bankamız karlarını veriyor. Ancak şunu da ifade etmek isterim bütün dünyada olduğu gibi bizde de Merkez Bankası kararları tabu karalar değil tartışılmaz kararlar değil Merkez Bankamızın karaları da şüphesiz ki her türlü tartışmaya açıktır. Ama sonuçta bütün bu tartışmalar ışığında Merkez Bankamız adımlar atıyor. Önümüzdeki dönemlerde de daha yeni adımlar atıldığını da görürüz. Bir taraftan Petrol fiyatlarında ki düşüş enerji bağımlısı bir ülke olarak Türkiye’nin enflasyon görünümünü perspektifini iyileştiren bir hadise bununda faizlere daha fazla yansımasını bekliyoruz."

"HAYIRLI OLSUN"

Yılmaz, 4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmeme kararına ilişkin soru üzerine, "Dün Meclisimiz bir karar verdi. Biliyorsunuz bu tür kararlar gizli oylama ile yapılıyor ve grup kararı alınmıyor. Dolayısıyla tek tek her bir milletvekilinin verdiği kararla oluşmuş bir irade söz konusu ve o irade de 4 bakanımızın Yüce Divan'a gitmemesi yönünde bir irade. Bu kararın Meclisimizin kararının herkes tarafından böyle görülmesi ve saygı duyulması gerekiyor. Meclisimiz uzun tartışmalardan ve çalışmalardan sonra böyle bir karar vermiş durumda. Ben hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.’’ cevabını verdi.