Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkârların Mart ayının 25’ine kadar gelir vergisi beyannamelerini verecekleri belirterek; “Yaklaşık 1 milyon esnafın, vergisini hesapladığı gelir vergisi tarifesi yeniden düzenlenmelidir.” dedi.

Mevcut gelir vergisi tarifesinin, günümüz ekonomik koşullarının çok gerisinde kaldığını anlatan Palandöken, “Gelir vergisi tarifesindeki en üst dilim 60.000 TL’dir. Bu tutarın üzerindeki gelirler yüzde 35 gibi çok yüksek bir oranda vergiye tabidir. Ülkemizde açlık sınırı 1.307 TL, yoksulluk sınırı 4.260 TL iken, 5.000 TL tutarındaki aylık gelirin, kanuna göre lüksü ve zenginliği ifade etmesi tarifenin günümüz gerçeklerinden son derece uzak olduğunun en önemli göstergesidir ve acilen güncellenmesi gerekir.” ifadelerini kullandı

“TARİFE KAYITDIŞILIĞI ARTIRIYOR”

Gelir vergisi tarifesindeki tutarların düşük kalmasının kayıt dışılığı artırdığını da aktaran Palandöken, “Ayda 5.000 TL kazanan, yüzde 35 oranında vergi ödüyor. Bu da kayıt dışılığı artırıyor. Gelir vergisinde kayıtdışılığın azaltılması için bu tutar asgari 12.500 TL’ye yükseltilmelidir. Bununla beraber, tarifedeki ilk dilimin oranı yüzde 0 olmalıdır. Böylelikle geçimini sağlayacak asgari tutarda gelir elde edenlerin, bu gelirinin vergi dışı kalması sağlanacaktır. Bu uygulama, gerçekçi ve çağdaş bir gelir vergisi tarifesinin olmazsa olmazıdır.” şeklinde konuştu.