Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Kazak-Türk İş Forumu’nda 3,5 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen Kazak-Türk İş Forumu’nda toplam tutarı 3,5 milyar dolar olan 35 projeye imza atıldı. Nazarbayev, imzalanan anlaşmaların iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasına ve yeni iş imkanlarını sağlamasına vesile olacağını kaydetti. Jambul Eyaleti Janatas ve Şokpar bölgelerinde tutarı 550 milyon dolar olan rüzgar enerjisi santralinin kurulumu, Aktöbe bölgesinde 500 milyon tutarında Krom cevheri işleme tesisi ve Astana’da 200 milyon dolarlık meşrubat fabrikasının kurulacağını aktaran Nazarbayev, dünyadaki krize rağmen Kazakistan’ın istikrarlı bir şekilde yatırımlarına devam ettiğini söyledi.

-KAZAKİSTAN’A 20 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Nazarbayev, Kazakistan’da bin 600 Türk şirketinin başarılı bir şekilde çalıştığını söyledi. Kazak lider, özellikle başkent Astana’nın inşasında faaliyet gösteren Türk şirketlerinin Kazakistan’a yaptıkları yatırımın 20 milyar doları aştığını belirtti. Hali hazırda toplam tutarı 1,5 milyar dolar olan 14 proje üzerinde çalışmalarını sürdüğünü hatırlatan Nazarbayev, Türk şirketlerini Astana’da yapılacak olan Expo-2017 fuarına aktif katılmaya davet etti.

-HEDEF 10 MİLYAR DOLAR
Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3.3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Nazarbayev, hedefin 10 milyar dolar olduğunu ve bu potansiyelin iki ülkede de olduğunu kaydetti. 2012 yılında imzalanan ‘Yeni Sinerji’ anlaşmasıyla ticaret hacminin 10 milyar dolar olarak belirlendiğini hatırlatan Nazarbayev, başta ticaret ve yatırım olmak üzere sanayi, tarım, ulaşım, lojistik ve turizm alanında işbirliğini artırmayı hedeflediklerini dile getirdi

Kazakistan ve Türkiye’nin büyük İpek Yolu üzerinde olduğunu, bu iki ülkenin batı ve doğu arasında ticari köprü vazifesi gördüğünü belirten Nursultan Nazarbayev, Nurlu Yol kalkınma programında Türk şirketlerini görmek istediklerini ifade etti. Bu ulaşım hattı sayesinde Türkiye’nin Çin, Doğu ve Güney Asya pazarına çıkma imkanı bulacağını söyeleyen Nazarbayev, Kazakistan’ın da aynı şekilde Türkiye üzerinden Avrupa ve Ortadoğu pazarına ulaşacağına vurgu yaptı.