Kardelen ve Cardelion markalarıyla üretim yapan İlka Şekerleme Genel Müdürü ve şirket ortağı Mümin Akgün, turistik mekanlarda işporta tezgahlarında kilosu 10 liraya satılan çikolatalı kestane şekerinin gerçek olmadığını söyledi. Ham kestanenin kilosunun 10 lirayı geçtiğini, çikolatanın kilosunun 40 lira, şekerin kilosunun ise 4 lira olduğunu hatırlatan Akgün, “Ama piyasada kilosu 10 liraya çikolatalı kestane şekeri satılıyor. Bu ürünlerin çikolatalı kestane şekeri olması imkânsızdır. İçeriklerinde başka ürünler kullanıldığını düşünüyoruz.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü yöneticileri, İlka Şekerleme firmasını ziyaret etti. İlka Şekerleme Genel Müdürü ve şirket ortağı Mümin Akgün, merdiven altı kestane şekeri üretimine dikkat çekti. Piyasada çok düşük fiyatlarla çikolatalı kestane şekeri satıldığını ifade eden Mümin Akgün, “Ham kestanenin kilosu 10 lirayı geçti, çikolatanın kilosu 40 lira, şekerin kilosu da 4 lira. Ama piyasada kilosu 10 liraya çikolatalı kestane şekeri satılıyor. Bu ürünlerin çikolatalı kestane şekeri olması imkânsızdır. İçeriklerinde başka ürünler kullanıldığını düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.

Hangi koşullarda ve içeriğinde ne kullanıldığı bilinmeyen kestane şekerlerinin Bursa’daki tarihi ve turistik mekânlarda işporta tezgâhlarında satıldığına dikkat çeken Akgün, “Kestane şekeri ambalajlı bile olsa açıkta satılamaz belirli, bir ısıda muhafaza edilmesi, tüketiciye ulaşana kadar hijyenin sağlanması ve soğuk zincirin korunması gerekiyor. Bu nedenle üretim ve satış aşamalarında denetim şart. Halkımız sağlık açısından risk taşıyan bu tür ürünleri asla almamalı. Enstitünüzün laboratuvarlarında çok gelişmiş cihazlar olduğunu biliyoruz. Sizlerden beklentimiz piyasada üretilen her marka kestane şekerini analiz etmeniz ve içeriklerini kamuoyu ile paylaşmanızdır.” diye konuştu.

Enstitü Müdürü Harun Seçkin ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı olan kurumlarının dünya genelinde geçerliliğe sahip akredite bir laboratuvar olduğunu söyledi. Bakanlığa bağlı kurumlardan gelen ürünlerin içeriklerini araştırdıkları gibi özel sektörden gelen talepler üzerine de ürün analiz yaptıklarını ifade eden Seçkin, kestane şekeri veya çikolatalı kestane şekerinin içeriğinde bulunan tüm ham maddeleri ve orjinlerini tespit edebileceklerini kaydetti.

“Kestane şekeri üreticileri olarak münferiden veya kuracağınız bir dernek ile bize başvurabilir ve ürün analizi isteyebilirsiniz” diyen Seçkin, şunları kaydetti: “Biz enstitü olarak kendiliğimizden piyasadan ürün toplamıyoruz. Bakanlığa bağlı kurumlardan gönderilen ürünleri analiz ediyoruz. Az önce de ifade ettiğim gibi özel sektör kuruluşlarının taleplerine de cevap verebiliriz. Bu konuda hazırlanmış ve halen uygulamakta olduğumuz iş birliği protokollerimiz var. Bu tarz iş birliklerinde devletin önemli destekleri de var.”