Kırgızistan Parlamentosu, bugünkü oturumunda ülkenin Avrasya Ekonomi Birliği'ne (AEB) katılımına ilişkin uluslararası anlaşmaların imzalanmasına izin veren yasa tasarısını onayladı. Uluslararası anlaşmaların ve protokollerin onaylanması için 98 milletvekilinin 96’sı “evet” dedi.
Oturumda konuşan Parlamento Başkanı Asılbek Ceenbekov, Meclisin tarihi bir karar aldığını belirterek, “Kırgızistan’ın AEB’e üye olması, Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin çok ve sıkı çalışmasının bir sonucudur. Bu karar ülkemizin geleceğini belirleyecek. Kırgızistan’ı daha da parlak bir gelecek beklediğine inanıyorum.” dedi.
Yasa tasarısı Cumhurbaşkanı Almazbek Atamabayev tarafından imzalandıktan sonra, Avrasya Ekonomi Komisyonu’na anlaşmanın onaylandığını belirten nota gönderilecek. Anlaşmalar, Birliğe üye 4 ülkenin ( Kazakistan, Rusya, Ermenistan ve Beyaz Rusya) Parlamentoları tarafından onaylandıktan sonra, Kırgızistan AEB’in sağlayacağı yararlardan faydalanabilecek. Kırgızistan’ın AEB’e katılımıyla ilgili anlaşma 8 Mayıs'ta Rusya’nın başkenti Mosokova’da imzalanmıştı.