Türkiye'de turp ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde hazırlıklarını tamamlayan çiftçiler, hasattan bol verim ve yüksek fiyat bekliyor.

Çukurova'nın verimli topraklarında ekimi, toplanması, yıkanması, paketlenmesi ve nakliyesi gibi aşamalarında binlerce kişiye ekmek kapısı olan turp, Kadirli ekonomisi açısından büyük önem taşıyor.

Yörede "kırmızı altın" olarak bilinen turpun üretiminden hasadına kadar birçok aşamada, çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler, 4 ay süreyle 42 lira yevmiyeyle sabahın ilk ışıklarıyla tarlalarda işbaşı yapıyor.

Kadirli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatin Rüştü Özeser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl kış aylarında ekimi, toplanması, yıkanması, paketlenmesi ve nakliyesi gibi aşamalarında 5 bin kişiye ekmek kapısı olan turpta yüksek verim beklediklerini söyledi.

Çukurova'nın verimli topraklarında 4 ay süreyle iş kapısı olan turpun ilçe ekonomisine önemli katkı sağladığına dikkati çeken Özeser, "Hasada az bir zaman kala çiftçilerimizde heyecanlı bir bekleyiş var. Hazırlıklar büyük ölçüde tamamlandı. Bu zamanda yağacak yağmur ürünün verimi için çok iyi gelecek. Turpun hasadı boyunca ilçe ekonomisine ortalama 50 milyon lira katkı sağlıyor." diye konuştu.

- "Yüksek rekolte bekliyoruz"

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de ilçeyle özdeşleşmiş olan turp hasadına bir hafta sonra başlanacağını söyledi.

Geçen yılki gibi 35 bin dekar ekim alanının olduğunu belirten İspir, şöyle devam etti:

"Sezon başında turpun kilogramının en az 50-75 kuruştan satılması bekleniyor. Bu yıl da verim iyi ve yüksek rekolte almayı planlıyoruz. Türkiye'nin turp ihtiyacının yüzde 70'inin karşılandığı Kadirli'de, her yıl 5 bin kişi turp sayesinde evine ekmek götürüyor. Hava şartlarına bağlı olarak yüksek rekolte bekliyoruz. İstihdam edilen insan sayısı kış aylarında daha da fazla olabiliyor. Çiftçilerimiz hazırlıklarını tamamladı. İnşallah bol verim ve güzel fiyat olmasını umut ediyoruz. Geçen yıl 100 ton verim almıştık. Bu yıl havaların soğuk ve yağışlı olması halinde daha fazla verim bekliyoruz."

Çiftçi Mustafa Durmuşoğlu ise turpun hava şartlarına göre verim verdiğini söyledi.

Arz talep durumuna göre bu yıl turp fiyatlarının yüksek olmasını beklediklerini vurgulayan Durmuşoğlu, "Hava ılıman geçerse üründe bozulma olur, topraktan kaliteli ürün çıkmaz. Geçmiş yıllarda Türkiye'nin turp ihtiyacının tamamını Kadirli'den karşılıyorduk. Turp sektörü tamamıyla hava şartlarına bağlıdır. Yeni sezonda daha bol verim ve mahsulün para etmesini umuyoruz." ifadesini kullandı.