KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, dönemin son Meclis Toplantısı'nı yaparak Meclis Üyelerine katkılarından dolayı teşekkür etti ve Meclis üyeleri ile Oda çalışanlarına birer plaket ve kalem seti hediye etti.

KMTSO'da dönemin son Meclis toplantısının başkanlığını yapan Balcıoğlu, şöyle konuştu; Bugün kırık dökük bir şeyler söylemek istiyorum. Umarım sonunda toparlarım. Temele sormuşlar ne olmak istersiniz diye. Temel Başbakan olmak isterim demiş. Arkadaşı dönmüş sormuş. Ula sen deli misin? Temel cevap verir, şart mıdır? Sahi şart mıdır? Rutini yapanlar, rutin giderler. Ama aykırı şeyler bazen çok güzel şeyler doğurur. Hatırlayınız hepinizin evinde Nokia marka birkaç tane telefon vardı.  Bugün hiçbirinizin evinde bu marka telefondan yok. Çünkü elin adamı geldi böyle bir şey yaptı ve bütün telefonlar değişiverdi. Çok zengin olabilirsiniz. Çok varlıklı olabilirsiniz. Ama bir şey her şeyi allak bullak edebilir. Yeraltı zenginliğiniz var olabilir. Petrolünüz var ki petrol bugün ne huzur getiriyor ne de gelişmişlik. Petrolü olan ülkelerin hiçbirinin huzuru yok.

”˜Made in Germany' Markasının İlk Çıkışı İngiltere'nin Zoruyla Olmuş
Birçok arkadaşımızla önceki hafta Almanya'daki Teknoloji Fuarına gittik, Teknoloji Fuarında Türk İşadamları için Almanya'da yatırım fırsatları diye bir panel var.  Bir kısım arkadaşlarımız buna katıldılar ve orada bir şey anlattılar, bugün bizim Çin malları için uyguladığımız şeyleri bizim kafamızda kocaman büyüttüğümüz ”˜Made in Germany' markası ilk çıkışı İngiltere'nin zoruyla çıkmış, ben bilmiyordum bilenler bağışlasınlar ve bilmeyenler de lütfen beni dikkatle dinlesinler. Çünkü o yıllarda Alman malları çok kötü ve İngiltere'ye girmesini engellemek için İngiltere, ”˜Made in Germany' markasını yazmayı mecbur kılmış. Ama şimdi o ülkenin bu sıkıntıyı aşması için hep birlikte, hep beraber, topyekun ve inanarak azimle yola çıkmalarından bugün bizim bildiğimiz manada dünyanın kalite zirvesi haline gelmiş bir ”˜Made in Germany' vardır.

Almanlar, Türk Yatırımcıya Gelin Burada Yatırım Yapın Diyor
Artık dünya globalleşti, para her an her yerde ve bulunduğumuz ve kaldığımız yerdeki Belediye Başkanını ziyarete gittiğimizde Belediye Başkanlığından bizlere yatırım yapmak için önerilerde bulunuldu. Bu müjde mi? değil mi? Bilemiyorum. Ama sizlerle bizzat paylaşmak istiyorum.
Çünkü arkadaşlarımızla biz bunu gittik ve gördük. Bir hava kuvvetlerinin üssü sanayi bölgesi olarak tahsis edilmiş. Bu yetki orada Almanya'da Belediye'lere verilmiş bir yetki. Gelin burada yatırım yapın diyorlar. Bulunan yerin içinde uçaklar için bir de pist bulunuyor. Büyüklüğünü kafanızda tahayyül edin diye söylüyorum. Her şeyi olan bir yer. Antika binaları olan ağaçlarını kestiğinizde bir servet olan bir yer ve gelin burada yatırım yapın diyorlar.  Gelin ve yatırım yapın. Bir arkadaşımız ismini söylemeyeyim reklâm olur şimdi kendi biliyor ve gülümsüyor aranızda. Dedi ki ben alayım burayı çok güzel bir bina var. Vinçler var içerisinde. Olur dediler. Kaç para? 1 Euro. 10 Euro vereyim dedi. Yok dediler 1 Euro daha fazla değil. Ama bir tek şartı var. Bu şart, yolunuzu kendiniz yapacaksınız. Yani ana asfalta yolunuzu yapmak şartıyla. İstenen standartta yalnızca yol yapmak. Özelliği olan bir yol değil kendi yolunuz. Siz yaparsanız 1 milyon dolar ama Maraş'tan 10 tane yatırımcı giderse her bir yatırımcının vereceği 100 bin dolar 20 yatırımcı giderse 50 bin dolar. Düşünülebilir mi bence gitmeseniz bile düşünmekte fayda var diye düşünüyorum. Çünkü bu teknoloji ülkesinin, teknoloji kentinin teknolojisini burada yatırım için orada teknolojiyi kullanabilirsiniz. Yalnızca düşünce gidin anlamında söylemedim.

Umarım Çocuklarınızla Çocuk Olabilmişsinizdir!
Biz geçen hafta tam bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladık. Çocuklar, bizi hayata bağlayan dünya tatlısı şeyler. Bizim her şeyimiz. Büyüdüklerinde Dünyaların bizim olduğu çocuklarımız. Dünya'da başka hiçbir ülkede çocuklara has bir bayramın olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Ne kadar sevinsek belki az. Ama siz işadamları, değerli dostlar, çocuğunuzla bayramını kutlayabildiniz mi? onların her istediğini aldınız. İyi okullarda okuttunuz. İyi şeyler yaptınız. Onlarla çocuk olabildiniz mi? Bir sohbeti dinlemiştim. Bir anne doktora dert yanıyor, her şeyi yapıyorum diyor. Lise çağlarında bir çocuğunun olduğunu söylüyor. Sinemaya götürüyorum,  parka götürüyorum, gezdiriyorum, her şeyi yapıyorum diyor. İstemiyor, mutlu değil diyor. Doktorun cevabı o kadar güzeldi ki o sizinle olmak istemiyor. Sen onu götürüyorsun ama o seninle gitmek istemiyor. O kendi dünyasında olmak istiyor. Biraz boş kalmak istiyor. Biraz kendi kendine hayal kurmak istiyor. Biraz yapamadığı şeylerden korkmak istiyor. Yaptığı şeylerden biraz mutlu olmak istiyor. Umarım çocuklarınızla çocuk olabilmişsinizdir. Dedim ya bugün kırık dökük şeyler söyleyeceğim. Umarım sonunda toparlarım inşallah. Çok konuşulan, hepinizin çok bildiği yalnız lütfen bağışlayın eğer biliyorsanız. Ya bu kadar da cahil olunmaz demeyin. Ben hiç düşünmedim. Düşünmediğim şeyleri bu ara çok duydum nedense çok mu kendi kendimi dinliyorum bilmiyorum. Çok mu okuyorum onu da bilmiyorum.

Çilingir Sofrasının Tam Anlamını Bilen Var Mı?
Çilingir sofrası diye bildiğimiz, aslında bugün çok uzun bunu konuşmak istemiştim ama içkili bir muhabbeti yapmak istemedim burada. Ama bu soruyu özellikle sormak istiyorum. Çilingir sofrasını hani bildiğimiz o'nun dışında niye söylendiğini bilen var mı? Ben düşünmedim. Biliyoruz ama ne olduğunu net olarak ya lügat manası bunun şu diyebileceğiniz biliyor musunuz? 2 kelimeden oluşan bir söz.  Çilingir: açılamayanı açan. Sofra: paylaşılan. Yani aklınızın arkasındakinin döküldüğü yer. Biz bu kadar iki yüzlü müyüz? Biz bu kadar mı birbirimizden her şeyi saklar hale geldik ki böyle bir şeye ihtiyacımız var? Umarım hiçbir kimsenin böyle bir şeye ihtiyacı yoktur. Amerika'nın New York eyaletinde Manhattan kentinde Ellis Adası diye bir yer var. Bilmiyorsanız kafanızda tasarlamanız için o meşhur özgürlük anıtının bulunduğu bölge. Orada bir müze var, bu müze 1912 yılı ile 1920 yılları arasında Avrupa'dan Amerika'ya göçmüş 3 milyon insanı ağırlamış ve bu insanlar, bu göçmenler Avrupa'dan kalkıp hiçbir şeyin olmadığı o Amerika'ya geldiklerinde her ülkede olduğu gibi insanlar sağlık kontrolünden ve zekâ testinden geçirilmiş. Göçmenlerden birine soruyorlar, bu konuşmaları şayet yolunuz düşerse Amerika'ya Ellis Adası'na gittiğinizde bugün oradaki kulaklıklarla oturup birebir orijinal soru ve cevapları dinlemeniz mümkün, duymanız mümkün. Göçmenlerden birisine soruyorlar, merdiven nasıl yıkanır? Bir sürü cevabı var. Yukarıdan aşağıya doğru. Suyu az tasarruf ederek, hani akıllı olacak ya testten geçiyor ya. Adamın cevabı daha başka. Ben Amerika'ya merdiven yıkamak için gelmedim.  Ve sonunda bu insanların daha sonra ki yaşantılarını araştırıp not ediyor ve kaydediyorlar. Bu kişi daha sonra Teksas Eyaleti'nde büyük petrol kuyuları olan Amerika'nın büyük servet sahiplerinden bir tanesi olmuş. Umut ve hayal. Ama arkasında mutlaka ki bir çalışma. Daha önce bir toplantıda anlatmıştım ama bir kere daha anlatmak istiyorum. Yine kırık dökük hiç alakasız bir şey. Bir sohbet toplantısında arkadaşlarla büyük Ortadoğu projesinin ne olduğunu soran bir arkadaşıma çok bilmiş bir şekilde sanki o proje hazırlanırken sanki bende masadaymışım gibi oturup bunu anlatmaya başladım. Bildiğim kadarıyla anlatırken tam orta yerinde bir yerde benim çok bilmiş bir arkadaşım var. Birçoğumuzun da arkadaşı burada ismini söylemek istemiyorum. Döndü bilgiç bilgiç, her zamanki gibi, aşağılar gibi bana bakarak he dedi. Bu projeler çok doğru çok güzel projeler. Evet, Firavun'un projesinde de hiçbir aksaklık yoktu dedi. Onlar da çok güzel projelerdi. Bütün planları doğru yapmıştı. Her şeyin hesabını en ince teferruatına kadar yapmıştı. Evet, ama Firavun'un hesabında Nil Nehri'nin tozlu yol olacağı hesaba katılmamıştı onu bilmiyordu ve Firavun'un tüm hesapları allak bullak olmuştu. Hesap ne kadar doğru bilemem.

Değerli meclis üyesi arkadaşlarım, değerli dost insanlar, bir dönemin daha bugün son toplantısı. Yarın bundan sonraki hayatınızın ilk günü. Doğunca okunan ezanın ölünce kılınacak namazınızın ezanı olduğunu unutmayınız. Ve biz bunu unutmadan Temel'in dediği gibi belki birazcık delice. Çilingir sofrasında düşünülenlerle konuşulanların hep aynı olduğu, kıymetli dünya tatlısı çocuklarınızın acılarını görmeden torun seven yaşlı, tonton dede ya da nineler olup hep tatlı şeyler yaşamanızı, en az Amerika'ya gelen göçmenler kadar hedefinizin olduğu ve hedeflerinize mutluca erişebildiğiniz ama bugünleri ve dostlarınızı gülümseyerek hatırlayacağınız sağlık, mutluluk dolu bir ömür diliyor ve toplantımızı açıyorum. Hepiniz hoş geldiniz.”

Açılış konuşmasının ardından Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, Yönetim Kurulu'nun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kahramanmaraş'ın Mart Ayı İhracatı, Yüzde 25 Artış İle Türkiye Genelinin Çok Üstüne Çıkarak 80 Milyon Dolar'a Ulaşmıştır

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler, özellikle sanayi üretimi ve ihracattaki artış trendinin sanayiciyi sevindirdiğini dile getiren Başkan Karaküçük, “Şubat ayı itibariyle, sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %4,4 artış göstermiştir. Enerji sektöründeki %7,2'lik gerilemeye karşın, imalat sanayi sektörü endeksinin %7,0 artış ile lokomotif görevi gördüğü anlaşılmaktadır.  İhracat cephesinde ise, Türkiye geneli Mart ayı ihracatı %0,3 artışla 12 milyar 550 milyon dolar olmuş, son 12 aylık ihracat ise 153 milyar 714 milyon dolara ulaşmıştır.
2013 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatı ise geçen senenin aynı dönemine göre %3,3 artışla toplamda 36,4 milyar dolar olmuştur.  Kahramanmaraş ihracatını incelediğimizde; Mart ayı ihracatı Türkiye genelinin çok üstüne çıkarak %25 artışla 80 milyon dolar olmuş, Ocak-Mart dönemi ihracatı ise geçen senenin aynı dönemine göre %23 artışla 223 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracattaki bu gelişimi devam ettirmek ve sektörlerimizin dışa açılmalarını hızlandırmak amacıyla geçen yıldan buyana 93 firmamızı KOSGEB ve Odamız desteği ile dört ayrı fuara götürerek ikili işbirliği görüşmeleri yaptırdık. Bu defa da; 7-11 Nisan tarihleri arasında Almanya'daki Hannover Sanayi Fuarı'nı ziyaret etmek, çeşitli temas ve ikili işbirliği görüşmeleri yapmak üzere 60 firmamızla yurtdışı iş gezisi gerçekleştirmiş bulunuyoruz.” dedi.

İşsizlik Oranı, Teşvik Paketinin Bitimini İzleyen Ocak Ayında Yüzde 10,6 Seviyelerine Çıkmıştır
Teşvik paketinin açıklanmasını beklediklerini ifade eden Başkan Karaküçük; “Yıl sonunda uygulama süresi tamamlanan 5084 sayılı teşvik kanunundan sonra, yeni bir istihdam teşvik paketinin hazırlandığı Sayın Başbakanımız tarafından bizzat müjdelenmiş, ancak şu ana kadar açıklanan herhangi bir paket olmamıştır. Son resmi bilgilere göre işsizlik oranı teşvik paketinin bitimini izleyen daha Ocak ayında %10,6 seviyesine çıkmıştır.  Bu konudaki takip görevimizi sürdürdüğümüzü, özel sektörün sorunlarına çok ciddi ölçüde çare olan bu teşvikin devamı konusunda ısrarcı olacağımızı bir kez daha buradan tekrarlamak istiyorum.” dedi.

Barış Süreci ile Birlikte Terör, Yerini Barış ve Huzura Bıraktığında Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Ekonomik Potansiyel Açığa Çıkacak; Verilen Teşviklerle Birlikte Üretimde ve İhracatta Ciddi Bir Sıçrama Sağlanacak

Türkiye'nin bugün içerisine girdiği barış sürecinin sanayiciyi ziyadesiyle memnun ettiğini ve gelecek için ümit verdiğini ifade eden Başkan Karaküçük, “Ülkemizin ekonomik olarak gelişiminin önündeki en büyük engellerden birisi olan ve bugüne kadar milyarlarca dolar kaynağımızın heba olmasına yol açan terör süreci yerini barış ve huzura bıraktığında, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki ekonomik potansiyel açığa çıkacak; verilen teşviklerle birlikte üretimde ve ihracatta ciddi bir sıçrama sağlanacaktır. Bizler de bu sürece olabildiğince destek olmak ve ülkemizin bu kara bulutlardan kurtulması ve gelecek nesillere daha çağdaş bir ülke bırakmak için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bu çerçevede, ülkemiz genelinde görüşmelerini sürdürmekte olan Akil Adamlar Heyeti önümüzdeki günlerde ilimize gelerek çeşitli temaslarda bulunacakları bilgisini sizlerle paylaşmak istiyorum.” dedi.

2023 İhracat Hedefimiz Olan 5 Milyar Doları Yakalamak: Sanayi Üretiminin Artırılması, Nitelikli İş Gücü Piyasasının Oluşması, Üniversite Sanayi İşbirliğinin Ortaya Çıkmasıyla Gerçekleştirilebilir

Türkiye'nin bugün geldiği konum itibariyle Ticaret ve Sanayi Odalarının, reel sektörün en önemli temsilcisi konumu ile ekonomik aktörlerin stratejik gelişimini sağlamak ve reel sektör ile kamu organları arasındaki iletişimi ve koordinasyonu oluşturma fonksiyonuna sahip bulunduğunu ifade eden Karaküçük, “Bu itibarla, sivil toplum kuruluşlarının en büyüğü ve en yaygını olan ticaret ve sanayi odalarının yürüttüğü işler, üstlendiği projeler ülkenin ekonomik büyümesi ve ülkemizin en gelişmişler arasına girmesi bakımından çok daha anlamlı olmaktadır. Sanayileşmede ciddi şekilde yol almış olan şehrimiz, bundan sonraki dönemde yeni yatırımlarla yoluna devam etmek ve değişim ve dönüşümü gerçekleştirerek katma değeri yüksek ürünleri üretmek ve dış ticaretini geliştirmek zorundadır. 2023 hedefi olan 5 milyar dolar ihracatı yakalamayı ve bunu sürdürülebilir hale getirmeyi; sanayi üretiminin artırılması, nitelikli işgücü piyasasının oluşması, üniversite-sanayi işbirliğinin ortaya çıkmasıyla ancak gerçekleştirebiliriz.” dedi.

11 Mayıs 2013 Cumartesi Günü Yapılacak Seçimlerin Tüm Üyelerimize Hayırlı Olmasını Diliyorum

Bu vizyon doğrultusunda Oda Yönetim Kurulu Üyeleri'nin aldığı karar neticesinde 2013 yılı organ seçimlerinin 11 Mayıs 2013 Cumartesi günü gerçekleştirileceğini sözlerine ekleyen Başkan Karaküçük; “Tüm meclis ve meslek komitesi üyelerimizin, seçimlere katılımını artırmak adına önemli bir rol oynayarak, çevrelerindeki sanayici, tüccar ve işadamlarını teşvik etmelerini özellikle rica ediyorum. Sivil toplum örgütlerinde katılımın yüksek olması çok büyük önem arz etmekte, katılımcı demokrasinin gelişmesi bakımından anahtar unsur olmaktadır. Seçim öncesi bu son meclis toplantımızda, bugüne kadar bana ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma verdiğiniz destek ve Odamız çalışmalarına yaptığınız katkılardan dolayı her bir meclis üyemize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. 11 Mayıs günü gerçekleşecek seçimlerle ilgili olarak, tüm meslek komiteleri ile görüşmelerimizi yaparak, etkin ve dinamik bir yapı oluşturmak adına makul bir liste hazırlığına başladığımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, organ seçimlerimizin hayırlara vesile olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi. 
Konuşmaların ardından KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu tarafından KMTSO 2009”“2013 dönemi Meclis Üyelerine ve Oda personeline plaket ve kalem seti hediye edildi.
Daha sonra ise Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Metin Aşık, asayiş konuları ile ilgili olarak işadamlarına bilgi verdi.

Aşık, “Ben bu Meclise 30 Ekim 2012 tarihinde saat 17.45'te katıldım ve sizlerle tanışmamız o tarihte gerçekleşti. 24 Eylül 2012'de de Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü görevine başlamıştım. 7 ayı doldurdum, sizinle tanışalı da 6 ayı doldurdum. Bu 6 ve 7 ay içerisinde neler yaptık, hedeflerimiz neler, bu çalışmaları bir sunum haline getirdik ve şimdi sizlere aktaracağız.” diye konuştu.

Soru- cevap bölümünden sonra toplantı sona erdi.