İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ağustos ayı meclis toplantısına misafir olan Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, 'uçaklarda muhalif gazeteleri neden dağıtmadıkları' sorusuna, 'Bütün gazetelerimiz havaalanındaki stantlarda. Yolcu istediğini alır.' diye cevap verdi.

Kotil, İzmirli işadamlarına THY’nin faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi aktardı. Devamlı ve hızlı bir büyüme kaydettiklerini söyleyen Kotil, 2003’te 5 milyon olan iç hatlar yolcu sayısının 2015 yılında 43 milyona, aynı dönemde dış hatlar yolcu sayısının 25 milyondan 89 milyona çıktığını kaydetti. Dış hat yolcuda dünyanın 7., ciroda 13., en büyük uçuş ağına sahip 4. havayolu şirketi olduklarını belirten Kotil, yıllık büyümelerinin yüzde 17 olduğunu bildirdi. THY’nin dünya pazarından yüzde 2 pay aldığını da dile getiren Kotil, ancak bu payın biraz düştüğünü, büyümek için yeni projeler yaptıklarını anlattı. Uçak sayısını 162’den 441’e çıkardıklarını, pilot sayısının 4 bini geçtiğini, 226 yeni uçak sipariş verdiklerini aktaran Kotil, gelecek yıl İzmir’den direkt uçuşlara başlayacaklarını da bildirdi. Kotil, İzmir’i yeni aktarma merkezi yapacaklarını, 2016 yazından itibaren Avrupa’nın üç şehrine direkt uçuşlara başlayacaklarını kaydetti.

Temel Kotil, sunumunun ardından meclis üyelerinin sorularını da cevapladı. Bir üye, Balkanlar'a daha fazla sefer koymalarını isterken, başka bir üye ise bir gazetenin adını telaffuz ederek, bunun neden uçaklarda dağıtılmadığını sordu. Bu soruya Kotil, 'Bütün gazetelerimiz havaalanındaki stantlarda. Yolcu istediğini alır.' şeklinde cevap verdi.

UYGULAMA KOTİL'İ YALANLIYOR

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki uygulama, Temal Kotil'in açıklamalarını yalanlıyor. Söz konusu havalimanında THY yolcularına ücretsiz verilen gazeteler arasında hükümetin icraatlarını eleştiren yayınlar yer almıyor.

Yurt dışına gitmek için İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne gelen yolcular, pasaport kontrolünden sonra THY'yenin dış hatlar gidiş bölümüne ulaşıyor. Yolcular, THY tarafından gidiş bölümündeki standa konulan gazetelerden ücretsiz olarak istifade edebiliyor. Bu stantta Sözcü, Bugün, Meydan, Zaman gibi hükümetin icraatlarını eleştiren yayınlar yer almıyor.

ORAN, KONUYU MECLİS'E TAŞIMIŞTI

THY, 17-25 Aralık sürecinden sonra hükümetin icraatlarını eleştiren yayın yapan gazetelerin uçakta dağıtımını durdurmuştu. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, THY uçaklarına alınan gazeteleri Meclis gündemine taşıyarak, “Aydınlık, Birgün, Bugün, Cumhuriyet, Evrensel, Ortadoğu, Yeni Çağ, Yurt, Zaman gazetelerinin THY uçaklarına alınmamasının gerekçesi nedir?” diye soru önergesi vermişti.

Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle demişti: “Aydınlık, Birgün, Bugün, Cumhuriyet, Evrensel, Ortadoğu, Yeni Çağ, Yurt, Zaman gazetelerinin THY uçaklarına alınmamasının gerekçesi nedir? Neden sadece hükümet yanlısı olan ve tirajları çok düşük, vatandaşın tercih etmediği yayınların ağırlıkta olduğu gazeteleri zorunlu olarak yolculara dayatıyorsunuz?”